Abonē e-avīzi "Staburags"!
Abonēt

Skrīveru vidusskolas lepnums — jauna dizaina un tehnoloģiju klase. Iedvesmo skolēnus un pedagogus

JAUNAIS MĀCĪBU GADS SĀKAS MŪSDIENĪGĀS TELPĀS. Skrīveru vidusskolas dizaina un tehnoloģiju skolotāja Danute Podviska (no kreisās), bijušais skolas direktors Aldis Rakstiņš un direktores vietniece izglītības jomā Liene Sola. Imanta Kaziļuna foto

Andreja Upīša Skrīveru vidusskolā norisinājās ilgi gaidītā dizaina un tehnoloģiju mācību kabineta atklāšana. Jaunais kabinets ir modernizēts un pielāgots mūsdienu izglītības prasībām, radot vidi, kas iedvesmo un veicina skolēnu radošumu un prasmes.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Izrok pagātnes liecības

Skolas direktore Ieviņa Piļka atklāja pasākumu, daloties atmiņās par projekta tapšanas gaitu. Sākotnēji bija plānots atjaunot mājturības un tehnoloģiju kabinetu, taču laika gaitā ideja attīstījās un tika nolemts izveidot divas pilnīgi jaunas, modernas dizaina un tehnoloģiju klases. Projekta realizācija prasīja daudz laika un pūļu — no pirmā līguma 2021. gada 16. jūlijā līdz pat šim brīdim. Tā kā Ieviņa Piļka direktores amatā ir no 2022. gada, projektu iesāka iepriekšējais direktors Aldis Rakstiņš. Skolas vadītāja uzsvēra, ka process nebija vienkāršs, bija dažādi šķēršļi, taču ar neatlaidību un komandas darbu tie pārvarēti. Reāli būvniecības darbi aizsākās vien 2023. gada 18. septembrī. Pēc nostāstiem šajā vietā senākos laikos bija vai nu cietums, vai zirgu stallis. Par to liecina ap metru biezs akmens slānis, kas bija palicis zem padomju laikā ieklātajām flīzēm. Mainītas arī griestu sijas, iepriekš paredzēto apkures radiatoru vietā ierīkota apsildāmā grīda.

“Rasējumi” rūtiņu burtnīcā

Viena no projekta līdzautorēm un tagad arī dizaina un tehnoloģiju skolotāja Danute Podvinska dalījās pieredzē, stāstot par izaicinājumiem, ar kuriem nācās saskarties projekta īstenošanas gaitā. Viņa uzsvēra, cik svarīgi bija detalizēti izskaidrot projekta vīziju katrai iesaistītajai pusei, sākot no projektētājiem līdz pat būvniekiem. Danute arī pieminēja, ka iedvesmu kabineta dizainam smēlusies no ārzemju pieredzes, īpaši no Somijas izglītības sistēmas. Viņa ar lepnumu stāstīja par inovatīviem risinājumiem, piemēram, elektrības kontaktiem, kas novietoti pie griestiem, lai atvieglotu darbu ar dažādām ierīcēm.

Aldis Rakstiņš, bijušais skolas direktors, dalījās atmiņās par to, kā agrāk tika veidotas skolas telpas. Viņš atcerējās laikus, kad pietika ar vienkāršu zīmējumu rūtiņu burtnīcā un uzticēšanos pieredzējušu celtnieku prasmēm. Aldis uzsvēra, cik daudz sarežģītāks un birokrātiskāks ir process mūsdienās, taču atzina, ka tas nodrošina augstāku kvalitāti un drošību. Viņš arī pieminēja, ka šis projekts bija lielisks mācību process visiem iesaistītajiem, jo nācās apgūt jaunas prasmes un zināšanas. Bijušais skolas direktors atmiņās atsauca mājturības skolotāju Artūru Švābi, kurš bija radikāls savā izglītošanas darbā. Interesanti bija klausīties stāstu par stāva virs šīm telpām celtniecību. Padomju laikā, kad vajadzēja izveidot militārās mācības kabinetu, toreizējais skolas direktors Juhņēvičs aizgājis uz Skrīveru izmēģinājumu saimniecības kantori un pieprasījis, lai viņam dod strādniekus, materiālus un uzceļ otro stāvu. Pierakstus par tā tapšanu, ko nosacīti varētu saukt arī par rasējumiem, 1972. gadā veica rūtiņu burtnīcā. Nekādu citu dokumentu nav.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tie bija laiki, kad divi celtnieki uzņēmās atbildību un vienas vasaras laikā uzbūvēja otro stāvu, kurā ierīkoja divas telpas — militārās mācības un vēstures klases.

Drīz remontēs citas klases

Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs Leons Līdums izteica gandarījumu par projekta veiksmīgu realizāciju un solīja turpmāku atbalstu skolas attīstībai. Viņš arī atklāja, ka viņa jaunība saistīta ar Skrīveru vidusskolu, tāpēc tur būt vienmēr ir īpašas sajūtas.

Domes priekšsēdētājs uzsvēra, ka šis kabinets ir solis tuvāk tam, lai skolēni varētu iegūt praktiskas iemaņas, kas noderēs reālajā dzīvē. Pašvaldības pārstāvis arī pauda lepnumu par to, ka ar salīdzinoši ierobežotiem līdzekļiem ir izdevies radīt tik modernu un funkcionālu telpu, kas var konkurēt ar daudz dārgākiem projektiem citviet Latvijā. Pašvaldība savā budžetā jau šajā mācību gadā meklēs līdzekļus vairāku citu mācību klašu modernizēšanai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pasākuma gaitā tika pieminēti arī nākotnes plāni. Tika izteiktas ieceres par citu kabinetu, piemēram, fizikas un ķīmijas laboratorijas, modernizāciju. Šie plāni liecina par skolas un pašvaldības apņēmību turpināt ieguldīt izglītības kvalitātes uzlabošanā.

Atšķirībā no tikko noslēgtā projekta, kas ilga vairākus gadus, jaunie jāpabeidz līdz 2026. gada maijam.

Novada Izglītības pārvaldes pārstāves pauda prieku par jauno kabinetu un tā potenciālu uzlabot mācību procesu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Viņas pasniedza skolai dāvanu — dizaina un tehnoloģiju mācību grāmatas 1. — 6. klasei, kā arī papildu materiālus citiem mācību priekšmetiem. Šī dāvana ir vērtīgs papildinājums jaunajam kabinetam, kas palīdzēs skolotājiem efektīvāk izmantot tā iespējas.

Vairāki runātāji uzsvēra, ka jaunais kabinets ne tikai uzlabos mācību procesu, bet arī radīs vidi, kurā skolēni labprāt pavadīs laiku arī pēc stundām. Tika izteiktas cerības, ka šī modernā telpa iedvesmos jauniešus izvēlēties ar tehnoloģijām saistītas profesijas nākotnē un, iespējams, pat atgriezties skolā kā pedagogiem. 

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Staburags.lv komanda.