Dārzkopjiem, kuri nākamgad vēlas iegūt labu zemeņu ražu, jaunos stādus ieteicams iedēstīt līdz 15. augustam — iesaka zemeņu audzētājs ar 20 gadu pieredzi vallietis Jānis Šilēns.
Dārzkopjiem, kuri nākamgad vēlas iegūt labu zemeņu ražu, jaunos stādus ieteicams iedēstīt līdz 15. augustam — iesaka zemeņu audzētājs ar 20 gadu pieredzi vallietis Jānis Šilēns.
Vallieši Ineta un Jānis Šilēni tirgū steidz nogādāt šīsvasaras pēdējās zemenes. Ar ražu audzētāji ir apmierināti, tikai nav aprēķinājuši, cik simtu kilogramu šogad pārdots. Zina vienīgi to, ka no tirgus mājās nepārdotās ogas nav jāved.
Tiklīdz raža būs beigusies, Jānis zemeņu krūmus nopļaus un ļaus augt jaunajām lapiņām. Tad tās miglos pret puvi un kaitēkļiem. Jānis Šilēns to iesaka darīt katru rudeni un pavasari gan jau augošiem krūmiem, gan tikko stādītiem dēstiem. Smidzināšanai var izmantot jebkuru dārzkopības veikalā nopērkamo līdzekli, kurš domāts tieši ogulājiem. Pēc krūmu nopļaušanas ar traktoriņu izirdina rindstarpas un ierok zemē salmus, ar kuriem apliktas zemenes. Salmus izmanto, lai ogas būtu tīras un skaistas. Tiem ir dubultefekts, jo salmi ne tikai pasargā ogas no zemēm, bet ir arī labs mēslojums. Pavasarī ap zemenēm atkal liek jaunu salmu kārtu.
Šilēni zemenājus neaudzē ilgāk par diviem gadiem, bet regulāri stāda jaunus. Pārbaudītām šķirnēm stādus iegūst no pašu zemenēm, bet jaunām — pērk dārzniecībās, kur ar to nodarbojas profesionāļi. Lai nākamajā pavasarī iegūtu labu ražu, zemenes jāiestāda līdz 15. augustam. Ja to dara vēlāk, stādi tik labi neapsakņojas.
Inita atklājusi kādu labu metodi, lai auga sakne ilgāk saglabātu mitrumu. Govju mēslu šķīdumu samaisa ar māliem un tajā izmērcē zemeņu saknes. Sausā laikā jaunajiem stādiem ilgāk saglabājas mitrums, un tie nenokalst.
Vallieši paši jaunās zemenes stāda šajās dienās, bet jūlija beigās un augusta sākumā stādus, kuri paliks pāri, piedāvās citiem. Jānis Šilēns stāsta, ka tie, kuri pie viņa pirkuši zemenes, pasūtījuši arī stādus.
Divdesmit gadu audzējot zemenes, Ineta un Jānis izmēģinājuši ap 30 šķirņu. Inetai labāk patīk ‘Dukāts’, kam ir saldas un aromātiskas ogas, bet Jānis atzīst ‘Rubinovij kulon’. Par perspektīvu šķirni, kuru ogas tirgū gatavojas piedāvāt nākamgad, Jānis uzskata ‘Zefiru’. Arī tai ir lielas, saldas un stingras ogas, kuras viegli transportēt. Šilēni iecerējuši izmēģināt arī šķirni ‘Tenira’.