Mencas fileja ar dārzeņiem.
Mencas fileja ar dārzeņiem
Vajag: 800 gramu mencas filejas, 1 puravu, 2 selerijas saknes, 1 sarkano un dzelteno papriku, 2 burkānus, 5 ēdamkarotes eļļas, 2 ēdamkarotes sojas mērces (vēlams dabīgās), 200 ml vistas buljona, 1 tējkaroti kukurūzas cietes (var aizstāt ar kartupeļu), sāli, piparus.
Zivi sadala porciju gabalos, cep sakarsētā eļļā, gatavu novieto siltumā. Dārzeņus sagriež salmiņos un maisot sautē atlikušajās taukvielās (uz tās pašas pannas), pievieno sojas mērci, lej buljonu, sāla, piparo pēc garšas. Uz lēnas uguns zem vāka sautē apmēram 10 minūšu. Iebiezina ar cieti, liek virsū zivi, mazliet pasautē un pasniedz galdā. Garnējumam izmanto zaļumus un citronu.
***
Rabarberu, baltmaizes un biezpiena sacepums
4 olas, 4 ēdamkarotes piena, 400 g nobriedušas baltmaizes, 400 g vājpiena biezpiena, 400 g rabarberu, 200 g cukura, 100 g margarīna, kanēlis vai vaniļas cukurs.
Rabarberus nomizo, sagriež, pārkaisa 100 g (puse no visa daudzuma) cukura, atstāj, lai iecukurojas. Maizi sagriež kubiciņos un taukvielā viegli apcep. Biezpienu samaisa ar pārējo cukuru, vaniļas cukuru.
Veidni ieziež ar margarīnu vai ieklāj cepamo papīru. Liek kārtu maizes, tad biezpienu, rabarberus, virsējā kārtā maizi, kam pārlej ar pienu sakultas olas. Cep apmēram 30 minūšu, sākumā karstākā, pēc tam vidēji karstā cepeškrāsnī. Izņemtu no krāsns, pārkaisa ar kanēli.
(“Bauskas Dzīve”)