Trešdiena, 10. decembris
Guna, Judīte
weather-icon
+5° C, vējš 0.89 m/s, D-DR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Gan vajadzīgs, gan kaitīgs

Sāls ir garšviela, bez kuras nevar iztikt neviens cilvēks. Dažkārt to sauc par balto indi, tomēr dzīvībai tas ir nepieciešams.

Sāls ir garšviela, bez kuras nevar iztikt neviens cilvēks. Dažkārt to sauc par balto indi, tomēr dzīvībai tas ir nepieciešams.
Sāls palīdz saistīt ūdeni, ir nepieciešams sālsskābes veidošanā, iznīcina kaitīgus mikrobus, regulē temperatūru, uzlabo ēdiena garšu. Cilvēka organismā ir apmēram 300 gramu sāls, kas pakāpeniski izskalojas, tāpēc tā krājums jāatjauno.
Labāk ar jodu
Dietologi uzskata, ka mērenā daudzumā sāls nav kaitīgs. Sāls sastāvā 98 procenti ir nātrija hlorīds. Cilvēkiem, kuri šo garšvielu lieto pārāk daudz, ieteicams iegādāties sāli ar pazeminātu nātrija hlorīda daudzumu. Tāds ir “PAN SALT” un “SAGA SALT”. Labāks par parasto ir joda sāls, sevišķi ekstra sāls ar joda piedevu. Pēc garšas un smaržas tas neatšķiras no parastā sāls. Īpaši ieteicams bērniem augšanai un attīstībai, veicina arī vairogdziedzera darbību.
Sāli ar ārstniecisku efektu var nopirkt gandrīz katrā aptiekā, bet tas ir krietni dārgāks par parasto sāli. Piemēram, Kokneses “Saules aptiekā” var nopirkt minerālsāli “PAN SALT” ar samazinātu nātrija daudzumu, kuram pievienots kālijs un jods. 450 gramu sāls iepakojums maksā Ls 1,10. “PAN SALT” ar garšvielām maksā Ls 1,42. Šis sāls ražots Somijā.
Vērts samazināt
Dienā cilvēks apēd vidēji deviņus gramus sāls — apmēram divas tējkarotes. Dietologi gan uzskata, ka pietiktu ar sešiem gramiem. Pārāk daudz nātrija, kuru uzņem galvenokārt ar sāli, var izraisīt augstu asinsspiedienu. Tas ir nopietnu sirds un nieru slimību cēlonis.
Cilvēkiem, kuriem ir liekais svars, tas ne vienmēr ir no tauku uzkrājumiem. Bieži izraisa organismā aizturēts šķidrums, ko rada lieki uzņemtais sāls. To izdarām gluži nemanot — apēdot žāvētu desas gabalu vai kūpinātu zivi. Lieki uzņemti 0,8 grami sāls aiztur 100 ml ūdens. Pretēji nātrijam darbojas kālijs. Tā sevišķi daudz ir augļos, ogās, dārzeņos, īpaši svaigos.
Ēdienam sāli pieber dažādās gatavošanas stadijās. Dārzeņus lielākoties sāla gatavošanas sākumā, bet pākšaugus — neilgi pirms vārīšanas beigām. “EKSTRA” sāli ar joda piedevām iesaka izmantot pēc produktu termiskās apstrādes.
Kā patērēt mazāk sāls
Mēģiniet tikt vaļā no ieraduma pie galda pievienot sāli gatavam ēdienam.
Ierobežojiet sāļu uzkodu lietošanu (čipsi, sālīti rieksti u. c.).
Mazāk lietojiet zupas konservus un koncentrātus. Gatavojiet zupas paši.
Sāls vietā uzlabojiet ēdiena garšu ar citrona sulu, garšaugiem un garšvielām. ***
Sāls palielina izlēmību, pārliecību par sevi. Pārspīlējumi šo īpašību iznīcina.
No Lūles Vīlmas grāmatas “Piedodu sev. Doties tālāk.”

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.