Ceturtdiena, 18. septembris
Liesma, Elita, Alita
weather-icon
+11° C, vējš 0.45 m/s, D-DR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Svinību priekam

“Staburaga” lasītāja Irēna Stepiņa, vēlot visiem priecīgus Ziemassvētkus un laimīgu Jauno gadu,  iesaka dažas ātri pagatavojamu ēdienu receptes svētku galdam. Pamēģiniet!

Burkānu konfektes. Trīs burkāni, sauja rozīņu, sauja lazdu riekstu, trīs cepumi (“Selga”), kanēlis —  tējkarote, citronskābe, cukurs, kokosriekstu skaidiņas. 
Burkānus smalki sarīvē, pievieno cukuru, citronskābi un kanēli, sautē sviestā, uzmana, lai nepiedeg. Gataviem burkāniem pievieno sasmalcinātus cepumus, riekstus un rozīnes. Veido apaļas konfektītes, apviļā kokosriekstu skaidiņās. 

Maigās piparkūkas. Uz lēnas uguns katliņā izkausē 120 gramu margarīna un 120 gramu cūku tauku, pievieno  vienu pudeli mežrozīšu sīrupa, 5 sasmalcinātas krustnagliņas un citas garš­vielas, glāzi cukura, tējkaroti sodas. Karstā masā iemaisa miltus, kamēr mīkla atlec no malām. Kad mīkla padzisusi, piejauc 2 sakultas olas. Miltus liek pēc vajadzības un sajūtas. Mīklu noliek gatavoties no 12 līdz 15 stundām vēsumā. Gatavo mīklu izrullē un veido piparkūkas. 

 Mutē kūstoši cepumi. 250 g miltu, 150 g izsijāta pūder­cukura, 200 g sviesta, rīvēta citrona vai apelsīna miziņa, 50 g žāvētu dzērveņu vai saldētu ķiršu (salvetē nosusina lieko sulu).

Sviestu mikserī sakuļ ar 100 g pūdercukura, pieber izsijātus miltus un apelsīna vai citrona miziņu. No mīklas veido mazas bumbiņas, saspiež plakanas, vidiņā iespiež dzērveni vai ķirsi. Pannā ieklāj cepampapīru, ieziež ar sviestu un cepumus liek vienu no otra dažu centimetru attālumā. Cep 180 grādos apmēram 10—12 minūtes, līdz tie kļūst brūngani. Gatavus apkaisa ar pūdercukuru. Noslēgtā  traukā tie var glabāties pāris nedēļu. 

Šokolādes un riekstu konfektes. 100 g šokolādes, 100 g sakapātu riekstu, 3 ēdamkarotes sviesta, kokosriekstu skaidiņas, šokolādes graudiņi. Izkausētā šokolādē iemaisa svies­tu un riekstus. Veido konfektītes, apviļā kokosriekstu skaidiņās, atdzesē.   

Sautēti kāposti. Man ļoti garšo sautēti kāposti. Tos gan laikam prot visi pagatavot, bet es daru tā: vispirms katliņā  sviestā vai cūku taukos (labāk ”studeņa” vai galvas gaļas taukos) apcep sagrieztu sīpolu, tad liek skabētus kāpostus, pielej verdošu ūdeni. Var pielikt daļu svaigu kāpostu. 

Sautē, pieber pēc garšas sāli, cukuru, ķimenes (tās es beru labi daudz). Beigās, lai kāposti būtu skaisti brūni, pievienoju  pannā sabrūninātu cukuru. Ja grib treknākus kāpostus, tad pievieno taukus vai pannā apceptu speķīti. 

“Vīriešu fantāzija”. 400 g sarkano biešu, 2 sīpoli, 3 ķiploka daiviņas, 3 ēdamkarotes majonēzes vai krējuma, sāls, pipari, tauki cepšanai. Vārītas bietes sarīvē uz rupjās rīves, apcep eļļā, pievieno pārējās sastāvdaļas. Pasniedz pie kartupeļu un gaļas ēdieniem. 

Pupiņu salāti. Konservētas pupiņas (kārbiņā), svaigu gurķi, tomātu, divus kūpinātus vistu stilbiņus sajauc ar majonēzi. 

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.