Pirmdiena, 22. decembris
Saulvedis, Saule
weather-icon
+2° C, vējš 0.45 m/s, Z-ZR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Zeķu vietā ēdams desu pušķis

Daudzi saskārušies ar vienu no pasaulē sarežģītākajiem jautājumiem — ko dāvināt vīrietim? Jociņi par zeķēm ir skarba dzīves realitāte. Apgriezienus uzņem “glābējzvans” — risinājums, kas ies pie sirds katram stiprā dzimuma pārstāvim — ēdamais pušķis vīriešiem.

Oriģināls risinājums visos svētkos
Aizkraukliete Alīna Pole iedvesmojās no kādas krievu blogeres, kas gatavoja ēdamos pušķus. Iznākums jauno sievieti ieintriģēja, viņa apkopoja informāciju, skatījās pamācošus video un pašmācībā pilnveidoja iemaņas. Alīna jau sākumā centās personalizēt savu veikumu, pušķī ieliekot daļiņu sevis. Dažādībai roka iemēģināta arī saldo pušķu gatavošanā, kas salīdzinājumā ar sāļo variantu Latvijā ir retums. “Pirmo sāļo vīriešu pušķi gatavoju vīram. Viņam ļoti patika! Neraugoties uz to, ka daudzi māk šādu pušķi uztaisīt, Latvijā tas joprojām ir jaunums, kas izraisa izbrīnu. Pirmo darbiņu publiskoju sociālajos tīklos, saņēmu daudz vēstuļu. Katru pušķi cenšos personalizēt. Iztaujāju, kas cilvēkam, kuram pušķi dāvinās, garšo, patīk un ir aktuāls. Galarezultātā var redzēt, ka dāvinātājs ir domājis par jubilāru, iedziļinājies vēlmēs, pazīst viņu. Sāļo ēdamo pušķu pamatā visbiežāk ir kūpinātas desas un dažādi gaļas produkti, visu veidu sieri, dārzeņi, pipari, pistācijas. Viss, kas vīriešiem garšo! Bieži vien klāt tiek likta arī kāda dzēriena pudele. Jautājums, ko dāvināt vīrietim, mēdz sagādāt galvassāpes. Zeķes un skuvekļi apnikuši. Ko ikviens ir pelnījis savos svētkos? Vienkārši apsēsties un relaksēties. Vīrieši ir ģimenes balsts, viņi ir pelnījuši atelpu. Šāds pušķis ir oriģināla dāvana, kas ietver visu, ko vīrietis varētu vēlēties — alus vai konjaka pudeli ar iecienītākajām uzkodām,” stāsta aizkraukliete. Pirmo saldo pušķi gatavoja kā dāvanu 1. septembrī. Visbiežāk to gatavo, izmantojot zefīru, tie ir koši un formīgi, bērniem pušķī pieprasītas ir šokolādes olas.
Aromātisks
kārdinājums
Tie, kas vēršas pie Alīnas, uzticas viņas redzējumam. Rezultāts ir pārsteigums arī pašiem dāvinātājiem. Pušķa veidošanas process prasa ne mazums laika. Vispirms Alīna dodas uz veikaliem sapirkt svaigu produkciju. Pušķi top virtuvē, ievērojot higiēnas prasības. “Strādāju cimdos, gatavo pušķi ietinu pārtikas papīrā un plēvē. Tas tomēr ir griezts ēdiens, man ir svarīgi, lai viss būtu, kā pienākas, man ir augstas prasības pret sevi. Ir bijuši pušķi, kuros pārtikai jāpaliek iesaiņojumā. Mūsdienās ir daudz dažādu gardu alternatīvu, no kā izveidot acij tīkamu un garšas kārpiņām baudāmu kompozīciju,” stāsta Alīna. Neraugoties uz to, ka pušķi atkarībā no sastāva var uzglabāt pat vairākas dienas, aizkraukliete to gatavo pasniegšanas dienā. Par turpmāko derīguma termiņu nav jāuztraucas — nonākot pie saņēmēja, pušķim nav lemts ilgs mūžs. “Lai arī pušķis ietīts pārtikas papīrā un plēvē, smarža laužas tam cauri. Tā kairina un rosina apetīti, daudzreiz dāvinātājs, saņemot pušķi, uztraucas, vai spēs to neskartu nogādāt jubilāram. Nonākot pie saņēmēja, viss uzreiz tiek apēsts, neesmu dzirdējusi, ka kāds to būtu spējis un gribējis uzglabāt,” stāsta Alīna. Desa nav glītākais produkts, taču aizkraukliete, liekot lietā māksliniecisko izdomu, spēj ikdienas pārtikas produktus sakombinēt un izdaiļot tā, ka tas tiešām atgādina pušķi. Alīna par savu panākumu atslēgu uzskata rūpību, ar kādu katrs ēdamais pušķis tiek veidots. “Tas nāk no sirds! Pušķu taisīšana ir mana sirdslieta, kurā realizējos un izpaužos mākslinieciski. Lai cik smieklīgi skanētu, mani sapņi šobrīd izpaužas caur desām. Procesā var izmantot sezonālas dabas veltes, šobrīd — rudens lapas. Tas ir radošs lidojums, ieklausoties savās sajūtās, garām “nenošaut”,” teic aizkraukliete.
Uzmanības un labu domu apliecinājums
Interesantākais un grūtākais pušķis Alīnas pieredzē bija gatavots no ātrās ēdināšanas ķēdes “McDonald” produkcijas. Šāds ēdiens silts ir vien pārdesmit minūšu, un viņai nācās iespringt, lai īpašā dāvana pie saņēmēja laikā nonāktu. “Pušķis bija domāts sportistam. Draugi vēlējās uzdāvināt atslodzes dienas maltīti interesantā veidā. Pušķi taisīju uz vietas, “McDonald” restorānā. Uzvilku cimdus, izklāju pārtikas papīru un ķēros pie darba. Darbinieki nobijās, jo domāja, ka notiek kāda pārbaude. Pēc tam “lidoju” pie pasūtītāja. Tas bija ļoti oriģināls darbs. Pat tie, kas lieto vispareizāko uzturu, atzīs, ka šis ir garšīgs ēdiens, kuru ik pa laikam sakārojas. Tā bija lieliska un izaicinoša pieredze. Ēdamais pušķis būs lieliska dāvana, kas vienmēr trāpīs mērķī. Mums visiem patīk ēst! Pēdējā laikā īpaši iezīmējas tendence, ka cilvēki nevis ēd, lai dzīvotu, bet dzīvo, lai ēstu. Vīrieši daudz strādā, mēs neprotam novērtēt dzīves mazo sīkumu radīto prieku. Alus pudele, desa un riekstiņi skaistā apvienojumā būs lieliska dāvana. Tas nevar negaršot! Pārdomāts ēdamais pušķis ir dāvinātāja apliecinājums rūpībai un domām par jubilāru. Mūsdienu steidzīgajā laikmetā par otru daudz nedomājam, bet šeit tiek ieguldīts laiks, radot kaut ko oriģinālu, personīgu un iepriecinošu. Pozitīvas emocijas garantētas! Prieks un sajūsma saņēmēju acīs stiprina pārliecību, ka man to jāturpina darīt.” ◆

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.