Galdā ceļ rimbuļnieku un putrausi. Tradīcijas savijas ar mūsdienām un garšu bagātību
14:2017.09.2025
IVETAS SKABAS TEKSTS UN FOTO
100
Dalies:
Aizvadītā nedēļas nogale aizritēja mājas kafejnīcu zīmē, un šoreiz tuvus un tālus viesus gaidīja Sēlija. Aizkraukles novadā — Jaunjelgavas un Neretas apvienībā — darbojās 11 mājas kafejnīcas. Divās no tām iegriezās “Staburags”.
IVETAS SKABAS TEKSTS UN FOTO
Par apmeklētāju trūkumu nesūdzas
Sērenes pagasta centrā, “Priedītēs”, čakli darbojās biedrības “Sērenes ļaudis” pārstāvji, lai piedāvātu Sēlijas garšu Sērenē. Ciemiņus sagaidīja ar mājīgumu, sirsnību un ēdieniem, kas gatavoti pēc Sērenes saimnieču un arī senajām sēļu receptēm no vietējiem produktiem.
Ko tad Sērenē varēja nobaudīt? Saimnieces galdā cēla biešu zupu, kuģieli, rimbuļniekus, vistiņu uz iesmiņa, pļačku, naščuli, zaļlabus, biezpiena klimpaini ar vārdzi, putrausi ar pienu. Tāpat bija nobaudāmi dažādi dzērieni, kā medalus, kombuča un citi. Tradīcijas satikās ar mūsdienām. Lai arī ēdienu nosaukumi šķiet nedzirdēti, gandrīz vai svešvārdu vārdnīca jāņem rokā, izrādās, tie ir labi zināmi, bet šādi tos sauc sēļi. Kuģielis ir kartupeļu sacepums ar gaļas kraukšķiem, rimbuļnieki ir gaļas veltnīši ar pildījumu, pļačka ir plānā pankūka, aiz vārda “naščulis” bija paslēpušies frī kartupeļi, zaļlabi ir salāti, biezpiena klimpaine ar vārdzi nozīmē biezpiena sacepums ar ķīseli, bet putrausis ir uzputenis.
Abonē digitālo saturu pirmajām 4 nedēļām par 0.99€*
Digitālā satura abonementiem būs pieeja unikālam izdevniecības saturam, kur tiks atspoguļoti notikumi un procesi vietējos novados. Raksti, intervijas, bilžu galerijas, video saturs, kā arī par 90% mazāk reklāmas.