Laikraksta “Staburags” redakcijā vērsās kāds kungs, kura atnestā kārbiņa nebija skatāma cilvēkiem ar vājākiem nerviem. Viņš nesen bija iegādājies četrgraudu pārslas, kuras mājās no pakas pārbēris slēdzamā traukā, taču jau pēc kāda laika trauka saturs pārklājies ar baltiem tīmekļiem un bijis pilns ar tārpiem. Kungs gan vairs neatcerējās, kurā veikalā pārslas pircis un kas tās ražojis, taču šoreiz tam varbūt nav tik būtiska nozīme, kā rast skaidrojumu, kā tas nākas un kā no kaut kā tāda izvairīties. “Mājās neglabājam beramos produktus veikalā pirktā iepakojumā, vienmēr tos pārberam kārbās ar cieši aizveramiem vākiem. Ja ir kaut mazākās aizdomas, ka produktā varētu būt iemetušās pārtikas kodes, ko var redzēt pēc sīkā tīklojuma vai kunkulīšiem, izberam saturu uz paplātes un izkarsējam mikroviļņu krāsnī,” stāsta aizkrauklietis. Šoreiz bojātās pārslas ar visiem tārpiem kļuva par putnu barību, taču kungs vēlējās noskaidrot, kā rīkoties šādā situācijā un kā no tās izvairīties.
Lūdzām skaidrojumu gan Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciālistiem, gan arī uzklausījām Latvijā lielākā ražotāja un tirgotāja “Dobeles dzirnavnieka” speciālistu viedokli.
Ilze Meistere, PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja, skaidro: “Graudaugu izstrādājumos, piemēram, miltos, dažādās pārslās, ilgstoši šos produktus uzglabājot nepiemērotos apstākļos, mitruma un siltuma ietekmē var attīstīties dažādi kaitēkļi. Tas var notikt gan noliktavā, kur produkti uzglabāti, gan tirdzniecības vietā, gan arī mājas apstākļos. Tā kā ne milti, ne graudaugu produkti netiek fasēti hermētiski noslēgtos iepakojumos, kaitēkļu oliņas tajos var nonākt jebkurā brīdī. Īpaši labvēlīga vide šiem kaitēkļiem ir tumšas, mitras vietas, tāpēc labāk graudaugu produktus uzglabāt sausā vietā, cieši noslēgtos traukos. Ja produkti netiek uzglabāti atbilstošos apstākļos, stāv ilgstoši siltumā un mitrumā, kaitēkļi savairojas ļoti ātri: trīs līdz sešu dienu laikā no oliņām attīstās jau kāpuri, kas pārtiek no produkta, vēlāk tie iekūņojas, un pēc laika izlido tauriņi — kodes, kas meklē nākamo barības avotu, kur dēt oliņas un attīstīties.
Turklāt pārtikas kodes var iemājot ne tikai graudaugu produktos un kakao un šokolādes produktos, bet arī augļu un zāļu tējās, sausajās garšvielās, žāvētos dārzeņos, riekstos u. c.
Ja kaitēkļus pārtikas produktā cilvēks konstatē uzreiz pēc veikala apmeklējuma, turklāt ir saglabājies pirkuma čeks, var doties atpakaļ pie tirgotāja un preci samainīt pret citu, kā arī var ziņot PVD (uzticības tālrunis — automātiskais atbildētājs — 67027402 vai e-pasts: pasts@pvd.gov.lv ), kas veiks pārbaudi pārtikas tirdzniecības uzņēmumā.”
Līdzīgu komentāru sniedza arī Monta Strazdiņa, AS “Dobeles dzirnavnieks” kvalitātes vadītāja: “Pasaulē ir miljoniem kukaiņu sugu, tajā skaitā tādas, kas iecienījušas apmesties cilvēku mājokļos, īpaši virtuvē. Pārtikas ražošanā ir izdalīta vesela grupa ar “graudu un to produktu” kaitēkļiem. Viņus visus vieno tas, ka tie pēc smaržas atrod graudu produktus, ēd un vairojas pie barības avota. Vispopulārākais no šiem kaitēkļiem — pārtikas kodes jeb sviļņi. Kaitēkļu dzīves cikls ir samērā īss — apmēram mēneša laikā no izdētas oliņas tie izaug līdz kukainim/kodei. Un atbilstošos apstākļos kodes vairojas tālāk — nu jau lielākā progresijā. No skata pārtikas kodes ir mazi un nevainīgi kukaiņi, taču pat to kāpuri spēj caurgrauzt ne tikai papīra un kartona, bet arī plēves iepakojumus. Turklāt jāņem vērā, ka, pārberot pārslas burkā un to nosedzot ar plastmasas vāciņu, nav garantijas, ka kaitēkļi tur neiekļūs. Svarīgi ir zināt, ka daži produkti kaitēkļiem patīk labāk par citiem. Īpaši iecienīti ir rieksti un sēklas, tējas, dažādi putraimi, pārslas un milti. Drošākais veids graudaugu pārslu uzglabāšanai ir tās turēt ledusskapī, jo zema temperatūra nepatīk nevienam kukainim. Uzglabājot produktus istabas temperatūrā, īpaši vasarās, kaitēkļi var savairoties, pat nemanot. Telpas tiek vēdinātas, un pietiek tikai ar vienu kodi, kura ielido mājā, lai pēc neilga laika kodes un to kūniņas ar pavedieniem būtu pārņēmušas pārtikas produktu iepakojumus.
Cīņā ar kaitēkļiem virtuvē vissvarīgākā ir regulāra higiēna plauktos, kur glabājas bakalejas produkti un tējas, — tas ļaus laicīgi pamanīt pirmos kaitēkļus, kamēr tie vēl nav savairojušies. Ja tiek pamanītas kodes, to kāpuri vai pavedieni produktos, viss pārtikas iepakojums noteikti jāizmet. Visdrošāk būtu izmest visu plaukta saturu, jo, visticamāk, kodes būs iedējušas oliņas arī kādos blakus produktos, un tas ir tikai laika jautājums, kad jaunā kaitēkļu paaudze atkal pārņems virtuvi.”
Reklāma