Gaisīgais šokolādes un kabaču braunijs.
150 gramu rūgtās šokolādes, 100 gramu sviesta, 2 ēdamkarotes kakao pulvera, 2 olas, ½ glāzes piena, glāze cukura, glāze miltu, neliels kabacītis, 2 tējkarotes cepamā pulvera, ½ tējkarotes sāls.
Veikalā pirktās kūkas vietā paši varam izcept šādu gardumu. Šokolādi salauzīju gabaliņos, liku katliņā, pievienoju kubiņos sagrieztu sviestu un uz plīts maisot izkausēju viendabīgā masā, pēc tam atdzesēju.Olas ar mikseri saputoju kopā ar cukuru un mazliet vaniļas cukura, pielēju siltu (ne karstu) pienu un pakūlu vēl. Piekaisīju kopā ar cepamo pulveri, kakao pulveri un sāli izsijātus miltus un samaisīju. Pielēju atdzisušo sviesta un šokolādes masu un visu vēl saputoju. Tad nomizoju un sarīvēju mazu kabacīti (apmēram 200 gramu), mazliet nospiedu un iemaisīju mīklā. Pateicoties kabačiem, “brūnīši” iekšpusē izdodas mazliet valgi un nav pārlieku saldi. Mīklu izlīdzināju ar cepamo papīru izklātā veidnē un cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 40 — 45 minūtes. Atdzisušu pārkaisīju ar pūdercukuru un sagriezu gabaliņos.
Dārzeņu un cāļa filejas sautējums.
600 — 800 gramu cāļa krūtiņas filejas, 8 — 10 kartupeļi, 400 — 600 gramu šampinjonu, 400 gramu kāpostu, baklažāns, 1 — 2 tomāti, asais pipariņš, pa 200 mililitriem skābā krējuma, tomātu sulas un ūdens, malti melnie pipari, sāls, augu eļļa, pētersīļu zaļumi.
Drēgnajā laikā mājiniekiem var pagatavot gardu gaļas un dārzeņu sautējumu. Man šādiem nolūkiem ir amatnieku darinājumu tirdziņā iegādāts skaists paliels māla podiņš ar vāku, taču sautējumu varam kārtot arī mazākos — porciju — trauciņos, kas piemēroti ēdienu gatavošanai cepeškrāsnī. Podiņos varam likt visu, kas nu kuram labāk patīk, un sastāvdaļas mainīt, jo ir taču tā — vienam negaršo sēnes, cits negrib kāpostus, bet kāds te vēl vēlas pielikt papriku vai burkānus…Šoreiz izmēģināju šādu izejvielu salikumu. Cāļa filejas sagriezu gabaliņos, piekaisīju sāli un piparus, samaisīju ar augu eļļu un pannā uz plīts apcepu. Atsevišķi eļļā apcepu arī sēnes — šoreiz izmantoju savā sulā konservētos sagrieztos šampinjonus. Apcepu arī sasmalcinātus divus sīpolus. Kāpostus smalki sagriezu. Sasmalcināju aso pipariņu bez sēkliņām, tomātus sagriezu pusripiņās, kartupeļus nomizoju un sagriezu nelielos gabaliņos. Sagriezu ripiņās, apsālīju un pēc laika noskaloju baklažānu ripiņas, arī tos sagriezu gabaliņos. Sagatavoto gaļu un dārzeņus kārtām liku māla podiņā. Visu vēl pārlēju ar mērci, ko pagatavoju, samaisot tomātu sulu kopā ar ūdeni un skābo krējumu, piekaisīju arī sāli un piparus. Ievietoju podiņu cepeškrāsnī un sautējumu gatavoju 180 — 200 grādu temperatūrā, līdz kartupeļi un kāposti mīksti. Minūtes desmit pirms gatavības vāku noņēmu, lai dārzeņi mazliet no virsas vēl apcepas. Visu pārkaisīju ar sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem. Ēdot vēl varam pielikt skābo krējumu.
Lavaša rulete ar svaigo sieru un Korejas burkāniem.
Dubultā loksne klasiskā lavaša, 150 gramu krabju nūjiņu, 150 gramu Korejas burkānu, 3 olas, lapu salāti, 100 gramu svaigā siera, 50 gramu majonēzes.
Gardu uzkodu pagatavošanai nu jau esam raduši izmantot arī lavašu ar dažādiem pildījumiem. Šoreiz tā maigo garšu bagātināja pikantie Korejas burkāni.Vispirms izvārīju olas, tās atdzesēju, nolobīju un sarīvēju uz rupjās rīves. Arī krabju nūjiņas sarīvēju. Taisnstūrveida lavaša plāksni locījuma vietā pārgriezu uz pusēm. Vienu daļu pārsmērēju ar biezu majonēzi, tad pa virsu vienmērīgi izlīdzināju visas rīvētās vārītās olas un apmēram pusi sarīvēto krabju nūjiņu. Pārsedzu pildījumu ar otru lavaša plāksnes daļu, to savukārt pārsmērēju ar klasisko svaigo sieru. Virsu atkal vienmērīgi pārklāju ar atlikušajām krabju nūjiņām, kā arī ar smalkāk sagrieztiem Korejas burkāniem un saplucinātiem lapu salātiem. Visu satinu stingrā ruletē, ietinu pārtikas plēvītē un uz vairākām stundām ievietoju ledusskapī sastingšanai. Pirms baudīšanas gardo veltni sagriezu gabaliņos.
Saldās kabaču vafeles ar šokolādes graudiņiem.
150 gramu kabaču, ola, 50 gramu kviešu miltu, 60 gramu rīsu miltu, 50 gramu auzu pārslu, 80 gramu cukura, tējkarote cepamā pulvera, ½ tējkarotes rīvētas citrona miziņas, 20 gramu šokolādes graudiņu, 150 gramu sviesta.
Ja ēdienu gatavojam no labām izejvielām, arī rezultāts izdodas labs. Tā varu teikt arī par šīm vafelēm — viegli kraukšķīgas un gardas. Mazu kabacīti nomizoju un sarīvēju uz pasmalkas rīves, pēc tam viegli nospiedu. Pievienoju olu, cukuru un labi samaisīju. Masai pieliku abu veidu miltus, auzu pārslas, cepamo pulveri un citrona miziņu. Visu atkal kārtīgi sajaucu un atstāju uzbriest istabas temperatūrā minūtes desmit. Tikmēr sviestu izkausēju un atdzesēju, pēc tam kopā ar šokolādes graudiņiem arī pievienoju klāt. Kad elektriskā plītiņa vafeļu cepšanai bija uzkarsusi, masu ar karoti izlīdzināju pa tās apakšējo virsmu, vāku sākumā vēl nedaudz pieturēju un cepu apmēram četras minūtes.
Brigitas Skaistkalnes teksts un foto
Reklāma