Vegāniskais rasols (4 personām, 40 minūtes)
Edgars Sanders
Nepieciešams:
200 g marinētu gurķu (5–6 mazi gurķīši)
5 vidēja izmēra kartupeļi
150 g cietā tofu
130 g konservētu zaļo zirnīšu
200 g vārītas desas V-ego
6 ēd. k. Spilva 4 sezonu majonēzes
Sinepes pēc garšas
Sāls un melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana
Kartupeļus
novāri ar visu mizu mīkstus, atdzesē un nomizo. Gurķus, tofu, desu un
kartupeļus sagriez mazos kubiņos. Visas sastāvdaļas sajauc kopā un pievieno
sāli un piparus pēc garšas.
Sarkanbaltā
pīle (1 personai, 25 minūtes)
Mārtiņš Sirmais
Nepieciešams:
1 pīles fileja
50 ml ķiršu sulas
50 ml granātābolu sulas
2 zvaigžņu anīsi
1 kanēļa miza
1 kardamons
2 smaržīgie pipari
100 g trekna skābā krējuma
1/2 citrona sula
7 lielogu dzērvenes
10 granātābolu sēklas
Pagatavošana
Pīli nosusini, apsāli un apcep uz pannas zeltaini brūnu no abām pusēm –
lēnām, vispirms ar ādu uz leju. Cepšanu pabeidz iepriekš uzkarsētā krāsnī 180
grādos 12 minūtes. Pagatavo sarkano mēci: ķiršu un granātābolu sulu lej mērču
katlā, pievieno garšvielas un novāri līdz sīrupa konsistencei, tad pievieno
dzērvenes un granātābolu sēklas. Pagatavo balto mērci: skābajā krējumā iecilā
citrona mizu un sulu. Pīli pasniedz ar abām mērcēm, veidojot sarkanbaltsarkanu
krāsu salikumu.
Skudru
pūznis (6–8 personām, 2 stundas)
Signe
Meirāne
Nepieciešams:
380 g kondensēta iebiezināta piena*
105 g sviesta
Šķipsniņa sāls
Nedaudz vaniļas
1/2 bio citrona miza, smalki sarīvēta
400 g cepumu Selga, sadrupinātu dažāda izmēra
gabaliņos
Pagatavošana
Liec kondensētā piena bundžu katlā, pilnībā
pārklāj ar ūdeni un vāri 2 stundas, visu laiku pārbaudot ūdens līmeni. Tas
izgaro, tāpēc ik pa laikam jāpievieno vēl karsts ūdens, lai bundža visu
laiku būtu pārklāta ar ūdeni. Pēc divām stundām katlu ar bundžām un ūdeni
pārcel uz izlietni, pārlej ar aukstu ūdeni un turpini to tecināt kādas 30
minūtes (ziemā var izlikt sniegā), lai pārtrauktu gatavošanas procesu, bet krēms
paliktu ļoti maigs.
Katlā lēnām izkausē sviestu, pievieno kondensēto
pienu, škipsniņu sāls, vaniļu un citrona mizu. Iemaisi, lai veidojas vienmērīga
mērces konsistence. Ja šķiet, ka saiet kunkuļos, ņem blenderi un nedaudz
sablendē, lai masa ir samtaina (to var darīt arī ar mikseri). Pieliec cepumus
un samaisi. Paturi 10 minūtes istabas temperatūrā un tad veido skudru pūzni.
Liec vēsumā, lai ievelkas, vislabāk uz 12 stundām.
* Izmanto bundžu bez attaisāmā slēdzīša, kas
jāatver ar konservu attaisāmo un kuras sastāvā ir tikai piens un cukurs.
Biešu un kartupeļu sacepums (4 personām, 80 minūtes)
Normunds Baranovskis
Nepieciešams:
1,5 ēd. k. gī sviesta
1,5 ēd. k. kviešu
miltu Rimi Planet
1 ēd. k. Provansas
garšvielu maisījuma
1/2 tējk. sāls
310 ml piena Rimi 2,5%
Virskārtai:
3 svaigas bietes
6 kartupeļi
2 ēd. k. rapšu elļas I Love Eco
1/2 tējk. sāls
Svaigi maltu četru
piparu maisījums Selection By Rimi
2 svaiga rozmarīna
zariņi
Pagatavošana
Pannā sakarsē gī sviestu, pievieno garšvielas
un sāli. Pieliec miltus un blanšē 1–2 minūtes. Pielej siltu pienu un savāri
mērcē. Atstāj tajā pašā pannā vai pārlej piemērotā cepešpannā. Saknes nomizo un
sagriez 2 mm strēmelēs. Kārto cepešpannā vienu otrai cieši blakus. Pa virsu
pārlej eļļu, pievieno sāli un piparus un saspraud rozmarīnu. Cepeškrāsni
sakarsē 160 grādus karstu režīmā ar ventilatoru. Cep 1 stundu. Pasniedz nedaudz
atdzesētu.