Trešdiena, 6. augusts
Askolds, Aisma
weather-icon
+14° C, vējš 3.27 m/s, D-DR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Vietējie produkti valsts svētku galdam

 Ko celt valsts svētku galdā? Šis jautājums ir aktuāls katru gadu. Valsts
svētki ir īpaši gandrīz katrā ģimenē, un katru gadu gribas pārspēt pašiem sevi
un  mieloties ar kaut ko īpaši gardu.  Mārtiņš Sirmais,
Edgars Sanders, Signe Meirāne un Normunds Baranovskis sarūpējuši četras īpašas valsts
svētku receptes no vietējiem produktiem, kuras šī gada svētkus padarīs īpašus garšīgus.  

Vegāniskais rasols (4 personām, 40 minūtes)

Edgars Sanders

Nepieciešams:

200 g marinētu gurķu (5–6 mazi gurķīši)

5 vidēja izmēra kartupeļi

150 g cietā tofu

130 g konservētu zaļo zirnīšu

200 g vārītas desas V-ego

6 ēd. k. Spilva 4 sezonu majonēzes

Sinepes pēc garšas

Sāls un melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana

Kartupeļus
novāri ar visu mizu mīkstus, atdzesē un nomizo. Gurķus, tofu, desu un
kartupeļus sagriez mazos kubiņos. Visas sastāvdaļas sajauc kopā un pievieno
sāli un piparus pēc garšas.

 

Sarkanbaltā
pīle
(1 personai, 25 minūtes)

Mārtiņš Sirmais

Nepieciešams:

1 pīles fileja

50 ml ķiršu sulas

50 ml granātābolu sulas

2 zvaigžņu anīsi

1 kanēļa miza

1 kardamons

2 smaržīgie pipari

100 g trekna skābā krējuma

1/2 citrona sula

7 lielogu dzērvenes

10 granātābolu sēklas

Pagatavošana

Pīli nosusini, apsāli un apcep uz pannas zeltaini brūnu no abām pusēm –
lēnām, vispirms ar ādu uz leju. Cepšanu pabeidz iepriekš uzkarsētā krāsnī 180
grādos 12 minūtes. Pagatavo sarkano mēci: ķiršu un granātābolu sulu lej mērču
katlā, pievieno garšvielas un novāri līdz sīrupa konsistencei, tad pievieno
dzērvenes un granātābolu sēklas. Pagatavo balto mērci: skābajā krējumā iecilā
citrona mizu un sulu. Pīli pasniedz ar abām mērcēm, veidojot sarkanbaltsarkanu
krāsu salikumu.

  

Skudru
pūznis
(6–8 personām, 2 stundas)

Signe
Meirāne

Nepieciešams:

380 g kondensēta iebiezināta piena*
105 g sviesta

Šķipsniņa sāls

Nedaudz vaniļas

1/2 bio citrona miza, smalki sarīvēta

400 g cepumu Selga, sadrupinātu dažāda izmēra
gabaliņos

Pagatavošana

Liec kondensētā piena bundžu katlā, pilnībā
pārklāj ar ūdeni un vāri 2 stundas, visu laiku pārbaudot ūdens līmeni. Tas
izgaro, tāpēc ik pa laikam jāpievieno vēl karsts ūdens, lai bundža visu
laiku būtu pārklāta ar ūdeni. Pēc divām stundām katlu ar bundžām un ūdeni
pārcel uz izlietni, pārlej ar aukstu ūdeni un turpini to tecināt kādas 30
minūtes (ziemā var izlikt sniegā), lai pārtrauktu gatavošanas procesu, bet krēms
paliktu ļoti maigs.

Katlā lēnām izkausē sviestu, pievieno kondensēto
pienu, škipsniņu sāls, vaniļu un citrona mizu. Iemaisi, lai veidojas vienmērīga
mērces konsistence. Ja šķiet, ka saiet kunkuļos, ņem blenderi un nedaudz
sablendē, lai masa ir samtaina (to var darīt arī ar mikseri). Pieliec cepumus
un samaisi. Paturi 10 minūtes istabas temperatūrā un tad veido skudru pūzni.
Liec vēsumā, lai ievelkas, vislabāk uz 12 stundām.

* Izmanto bundžu bez attaisāmā slēdzīša, kas
jāatver ar konservu attaisāmo un kuras sastāvā ir tikai piens un cukurs.

 

Biešu un kartupeļu sacepums (4 personām, 80 minūtes)

Normunds Baranovskis

Nepieciešams:

1,5 ēd. k. gī sviesta

1,5 ēd. k. kviešu
miltu Rimi Planet

1 ēd. k. Provansas
garšvielu maisījuma

1/2 tējk. sāls

310 ml piena Rimi 2,5%

Virskārtai:

3 svaigas bietes

6 kartupeļi

2 ēd. k. rapšu elļas I Love Eco

1/2 tējk. sāls

Svaigi maltu četru
piparu maisījums Selection By Rimi

2 svaiga rozmarīna
zariņi

Pagatavošana

Pannā sakarsē gī sviestu, pievieno garšvielas
un sāli. Pieliec miltus un blanšē 1–2 minūtes. Pielej siltu pienu un savāri
mērcē. Atstāj tajā pašā pannā vai pārlej piemērotā cepešpannā. Saknes nomizo un
sagriez 2 mm strēmelēs. Kārto cepešpannā vienu otrai cieši blakus. Pa virsu
pārlej eļļu, pievieno sāli un piparus un saspraud rozmarīnu. Cepeškrāsni
sakarsē 160 grādus karstu režīmā ar ventilatoru. Cep 1 stundu. Pasniedz nedaudz
atdzesētu.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri