Pīrādziņi ir viens no tiem gardumiem, kuru
izvēlēsies katrs līgotājs – vai tas būs speķa, biezpiena vai
vegāniskais pīrādziņš. Pīrādziņi vienmēr būs nekļūdīga
izvēle. Turklāt ierastos speķa pīrādziņus var pielāgot arī
vegānu interesēm, piemēram, aizstāt ar pīrādziņiem, kas
pildīti ar sēnēm vai ķirbi. Izklausās taču gardi, vai ne!
Kopā
ar veģetārā uztura skolas “Vegus” vadītāju Ditu Lasi sagatavotas viegli pagatavojamas pīrādziņu receptes, kas patiks
gan tradicionālo pīrāgu cienītājiem, gan vegāniem. Turklāt
pīrādziņu pagatavošanā izmantots margarīns. “Cepšanai
domātais margarīns mīklai piešķir līdzīgas īpašības kā
sviests, vienlaikus – strādāt ar to ir vieglāk, margarīns ir
stabilāks, nesagādā negaidītus pārsteigumus: pat, ja neesi liels
meistars konditorejā, pīrādziņi visticamāk izdosies lieliski –
gan formas, gan tekstūras ziņā”, skaidro Dita.
Vegāniskie
pīrādziņi ar sēnēm un sīpoliem
Sastāvdaļas
Mīklai:
500g
kviešu miltu (vēlams 550 vai 812 tips – būs rakstīts uz miltu
pakas)
100g
mīksta cepšanas margarīna
10g
cukura
5
g sāls
10g
sausā rauga
~400ml
silta (35 C) ūdens
Pildījumam:
200g
šampinjonu (derēs arī tofu, ķirbis, topinambūri, kālis)
1
sīpols
1
ēdk. margarīna
1
ēdk. sojas mērces
Pa
šķipsniņai ķiploku pulvera un kūpinātas paprikas (vai 1 tējk.
šķidro dūmu)
Pagatavošana
1.
Miltus samaisa ar cukuru, sāli un raugu, tad iemaisa siltu ūdeni,
kārtīgi samīca, līdz masa kļūst viendabīga. Tad mīklā iemīca
margarīnu. Mīkla būs diezgan mīksta – saveļama bumbā, bet lips
pie rokām un bļodas. Mīklu saveļ bumbā, apkaisa ar miltiem,
apsedz ar dvieli un liek siltā vietā uzrūgt, apmēram stundu.
Tikmēr gatavo pildījumu.
Sīpolu
un sēnes sagriež kubiņos. Izkausē pannā margarīnu, maisot apcep
tajā sīpolu brūnu. Tad pievieno sēnes, pusminūti apcep, pielej
sojas mērci, apmaisa, un, kad mērce iztvaiko, pieber ķiploku
pulveri un kūpināto papriku. Ļauj pildījumam atdzist.
Uzraudzēto
mīklu liek uz miltiem apkaisītas virsmas un cītīgi izmīca. Nu
tai būtu jāpārstāj lipt pie rokām – ja tā nenotiek, labāk
vairāk pamīcīt, nekā steigties bērt miltus – jo mīkstāka
mīkla, jo mīkstāki būs pīrādziņi. Izmīcīto mīklu sadala 18
– 20 bumbiņās, katru saplacina, vidū liek pildījumu, pārliek tam
pāri abas mīklas aplīša malas, izveido pīrādziņa formu.
Kamēr
veido pīrādziņus, krāsni uzsilda līdz 220 C. Gatavos pīrādziņus
liek uz cepampapīra vai ieeļļotas plāts, ļauj vēl 10 – 15 min.
uzrūgt (tas ir svarīgi, lai cepoties pīrāgi neplaisā).
Uzraudzētos pīrādziņus pēc vēlēšanās var pārziest ar sojas
mērci – veidosies tumšāka garoziņa.
Krāsnī
ieliek trauku ar ūdeni. Liek iekšā pīrādziņu plātni, cep kādas
20 min., līdz zeltaini brūni. Izņem no krāsns, pārsedz ar tīru
dvieli un ļauj vismaz 15 min. atdzist turpat plātnē.
Pīrādziņi
ar speķi
Sastāvdaļas:
1
ola pīrādziņu pārziešanai
Mīklai:
500g
kviešu miltu (vēlams 550 vai 812 tips – būs rakstīts uz miltu
pakas)
100g
mīksta cepšanas margarīna
10g
cukura
5
g sāls
10g
sausā rauga
~400ml
silta (35 C) ūdens
Pildījumam:
250
g kūpināta, kūpināta gaļa ar speķi
1
sīpols
1
ēdk. margarīna
Pagatavošana
Miltus
samaisa ar cukuru, sāli un raugu, tad iemaisa siltu ūdeni, kārtīgi
samīca, līdz masa kļūst viendabīga. Tad mīklā iemīca
margarīnu. Mīkla būs diezgan mīksta – saveļama bumbā, bet lips
pie rokām un bļodas. Mīklu saveļ bumbā, apkaisa ar miltiem,
apsedz ar dvieli un liek siltā vietā uzrūgt, apmēram stundu.
Tikmēr gatavo pildījumu.
Gaļu
un sīpolus sagriež kubiciņos. Izkausē pannā margarīnu, maisot
apcep sīpolus brūnus. Tad pievieno gaļu, un pusminūti apcep.
Pildījumam ļauj atdzist.
Uzraudzēto
mīklu liek uz miltiem apkaisītas virsmas un cītīgi izmīca. Nu
tai būtu jāpārstāj lipt pie rokām – ja tā nenotiek, labāk
vairāk pamīcīt, nekā steigties bērt miltus – jo mīkstāka
mīkla, jo mīkstāki būs pīrādziņi. Izmīcīto mīklu sadala 18
– 20 bumbiņās, katru saplacina, vidū liek pildījumu, pārliek tam
pāri abas mīklas aplīša malas, izveido pīrādziņa formu.
Kamēr
veido pīrādziņus, krāsni uzsilda līdz 220 C. Gatavos pīrādziņus
liek uz cepampapīra vai ieeļļotas plāts, ļauj vēl 10 – 15 min.
uzrūgt (tas ir svarīgi, lai cepoties pīrāgi neplaisā).
Pīrādziņus pēc otrās uzraudzēšanas, tieši pirms likšanas
krāsnī, pārziež ar sakultu olu.
Krāsnī
ieliek trauku ar ūdeni. Liek iekšā pīrādziņu plātni, cep kādas
20 min., līdz zeltaini brūni. Izņem no krāsns, pārsedz ar tīru
dvieli un ļauj vismaz 15 min. atdzist turpat plātnē.
Lai
izdodas gardi pīrādziņi un jautra līgošana!