“Staburaga” lasītāja Irēna Stepiņa, vēlot visiem laimīgu Jauno gadu, iesaka dažas ātri pagatavojamu ēdienu receptes svētku galdam. Pamēģiniet!
Burkānu konfektes
Trīs burkāni, sauja rozīņu, sauja lazdu riekstu, trīs cepumi (“Selga”), kanēlis — tējkarote, citronskābe, cukurs, kokosriekstu skaidiņas.Burkānus smalki sarīvē, pievieno cukuru, citronskābi un kanēli, sautē sviestā, uzmana, lai nepiedeg. Gataviem burkāniem pievieno sasmalcinātus cepumus, riekstus un rozīnes. Veido apaļas konfektītes, apviļā kokosriekstu skaidiņās.
Maigās piparkūkas
Uz lēnas uguns katliņā izkausē 120 gramu margarīna un 120 gramu cūku tauku, pievieno vienu pudeli mežrozīšu sīrupa, 5 sasmalcinātas krustnagliņas un citas garšvielas, glāzi cukura, tējkaroti sodas. Karstā masā iemaisa miltus, kamēr mīkla atlec no malām. Kad mīkla padzisusi, piejauc 2 sakultas olas. Miltus liek pēc vajadzības un sajūtas. Mīklu noliek gatavoties no 12 līdz 15 stundām vēsumā. Gatavo mīklu izrullē un veido piparkūkas.
Mutē kūstoši cepumi
250 g miltu, 150 g izsijāta pūdercukura, 200 g sviesta, rīvēta citrona vai apelsīna miziņa, 50 g žāvētu dzērveņu vai saldētu ķiršu (salvetē nosusina lieko sulu).Sviestu mikserī sakuļ ar 100 g pūdercukura, pieber izsijātus miltus un apelsīna vai citrona miziņu. No mīklas veido mazas bumbiņas, saspiež plakanas, vidiņā iespiež dzērveni vai ķirsi. Pannā ieklāj cepampapīru, ieziež ar sviestu un cepumus liek vienu no otra dažu centimetru attālumā. Cep 180 grādos apmēram 10—12 minūtes, līdz tie kļūst brūngani. Gatavus apkaisa ar pūdercukuru. Noslēgtā traukā tie var glabāties pāris nedēļu.
Šokolādes un riekstu konfektes
100 g šokolādes, 100 g sakapātu riekstu, 3 ēdamkarotes sviesta, kokosriekstu skaidiņas, šokolādes graudiņi.Izkausētā šokolādē iemaisa sviestu un riekstus. Veido konfektītes, apviļā kokosriekstu skaidiņās, atdzesē.
Sautēti kāposti
Man ļoti garšo sautēti kāposti. Tos gan laikam prot visi pagatavot, bet es daru tā: vispirms katliņā sviestā vai cūku taukos (labāk ”studeņa” vai galvas gaļas taukos) apcep sagrieztu sīpolu, tad liek skābētus kāpostus, pielej verdošu ūdeni. Var pielikt daļu svaigu kāpostu. Sautē, pieber pēc garšas sāli, cukuru, ķimenes (tās es beru labi daudz). Beigās, lai kāposti būtu skaisti brūni, pievienoju pannā sabrūninātu cukuru. Ja grib treknākus kāpostus, tad pievieno taukus vai pannā apceptu speķīti.
“Vīriešu fantāzija”
400 g sarkano biešu, 2 sīpoli, 3 ķiploka daiviņas, 3 ēdamkarotes majonēzes vai krējuma, sāls, pipari, tauki cepšanai.Vārītas bietes sarīvē uz rupjās rīves, apcep eļļā, pievieno pārējās sastāvdaļas. Pasniedz pie kartupeļu un gaļas ēdieniem.
Pupiņu salāti
Konservētas pupiņas (kārbiņā), svaigu gurķi, tomātu, divus kūpinātus vistu stilbiņus sajauc ar majonēzi.
Reklāma