Svētdiena, 10. augusts
Brencis, Audris, Inuta, Audra
weather-icon
+19° C, vējš 3.19 m/s, DR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Pārtikas produktu derīguma termiņa norādes “Ieteicams līdz…” un “Izlietot līdz…” ir vai nav viens un tas pats?

Uz dažu pārtikas
produktu iepakojuma ir rakstīts “Ieteicams līdz…”, uz citiem
pārtikas produktiem – ”Izlietot līdz…”. Izklausās gandrīz
līdzīgi, tomēr eksperti uzsver: tās ir absolūti dažādas
norādes! Ar ko riskējam, ja nezinām atšķirību? “Izlietot
līdz…” ir produkta galējais derīguma termiņš, un pēc tā
beigām produkts var kļūt bīstams veselībai. Savukārt izmetot
pārtiku, kurai beidzies termiņš “Ieteicams līdz…”,
nepamatoti vairojam pārtikas atkritumus un lieki tērējam savus
līdzekļus, jo, pareizi uzglabātiem, šiem produktiem nav ne
vainas. Tiek lēsts, ka Eiropas Savienībā šāda iemesla dēļ ik
gadu atkritumos nonāk vairāk nekā 8 miljoni tonnu pārtikas.

Izlietot līdz …”
ir jāsaprot kā galējais produkta derīguma termiņš!


Tas norāda uz pārtikas
produkta izlietošanu līdz noteiktajam datumam, pēc kura tā
lietošana nav droša un var izraisīt veselības problēmas –
pārsvarā saindēšanos. “Izlietot līdz…” pārsvarā
attiecas uz svaigas pārtikas produktiem, kas ātri bojājas,
piemēram, svaigām zivīm un gaļu, pārstrādātiem zivju un gaļas
produktiem, pienu un piena produktiem, gatavajiem ēdieniem,
salātiem, arī kūkām, desertiem un daudziem citiem produktiem. Šo
produktu uzglabāšanā ir ļoti svarīgi ievērot nepieciešamo
temperatūras režīmu, tāpēc veikalos tie ir izvietoti aukstuma
vitrīnās.

Pārtikas un veterinārā
dienesta (PVD) Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā
eksperte Svetlana Aļminoviča-Miļjanoviča uzsver: “Ražotājs ir
tikai viens no pārtikas ķēdes posmiem – produkcija nonāk pie
izplatītāja vai vairumtirgotāja un tālāk veikalos vai ēdināšanas
uzņēmumos. Visu šo uzņēmumu pienākums ir ievērot derīguma
termiņus. Ražotāji nosaka un pamato derīgumu atbilstoši Eiropā
spēka esošajam regulējumam, un to pienākums ir nodrošināt, ka
pircējs saņem kvalitatīvu un drošu pārtiku derīguma termiņa
laikā, ja ir ievēroti uzglabāšanas noteikumi.”

Piemēram, lielveikals
Rimi, kas ir Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes EFSA
informatīvās kampaņas “Eiropa izvēlas drošu pārtiku”
sadarbības partneris iedzīvotāju informēšanā par drošu
pārtiku, skaidro, ka veikalā pārtikas produktu derīgumu termiņu
kontrolei tiek izmantoti pat vairāki risinājumi. Rimi Latvia
kvalitātes vadītāja Māra Tamane norāda:Veikalos Rimi
derīguma termiņa kontrole tiek veikta vairākos posmos, sākot jau
no preču pieņemšanas, kur tas ir viens no obligāti pārbaudāmajiem
kritērijiem. Tālāk uzraudzība notiek, uzglabājot produktus Rimi
loģistikas centrā, kur ir ieviesta datu vadības sistēma ar
brīdinājumu par termiņa tuvošanos, kā arī veikalā notiek
nepārtraukta termiņu uzraudzība. Rimi veikalos ir ieviests
digitāls rīks, kas palīdz darbiniekiem sekot plauktos izvietoto
fasēto produktu termiņiem. Svaigās pārtikas nodaļās, kur
produktu derīguma termiņi ir īsi un preces mainās ļoti
dinamiski, nepārtraukta derīguma termiņu uzraudzība ir viens no
nodaļas darbinieku pamatdarbiem.”

Tomēr atbildība par
produktu drošumu un nekaitīgumu tiek dalīta arī ar pircēju vai
patērētāju, jo veikalā iegādātie produkti ir iespējami ātri
jānogādā mājās un pareizi jāuzglabā ražotāja norādītajās
temperatūrās. Pretējā gadījumā pastāv saindēšanās risks ar
šiem produktiem pat pirms derīguma termiņa beigām. Noteikumu
neievērošanu visspilgtāk varam izjust karstā vasaras laikā, kad
tieši uzglabāšanas temperatūras neievērošana ir iemesls, kāpēc
produkts ir ātri sabojājies pirms derīguma termiņa beigām.

Ieteicams līdz
…” – produktiem, kurus var ilgstoši uzglabāt istabas
temperatūrā


“Ieteicams līdz …”
attiecas uz pārtikas kvalitāti, taču šī termiņa beigas
nenozīmē, ka produkts nav lietojams un ir jāizmet! Produkts ir
lietojams arī pēc termiņa beigām, taču var būt mainījusies tā
krāsa, tekstūra, garša vai smarža. “Ieteicams līdz…”
derīguma termiņa norāde pārsvarā attiecas uz istabas temperatūrā
uzglabājamu pārtiku, piemēram, graudaugu produktiem – miltiem,
makaroniem, rīsiem, putraimiem, kā arī konservētiem produktiem,
konfektēm un cepumiem, žāvētiem augļiem un riekstiem un citiem
ilgāk uzglabājamiem pārtikas produktiem. Norāde “Ieteicams
līdz…” būs atrodama arī uz maizes iepakojuma! Minimālais
derīguma termiņš “Ieteicams līdz…” dažādiem produktiem
ievērojami atšķiras. Piemēram, maizei derīguma termiņš vidēji
ir 3-7 dienas, bet konservētiem produktiem tie var būt pat vairāki
gadi.

Pirms pērc vēl,
revidē savus pārtikas krājumus mājās!


Milzīgie pārtikas
atkritumu apjomi ES valstīs norāda gan uz to, ka daļai iedzīvotāju
trūkst izpratnes par derīguma termiņa norādēm, gan arī uz to,
ka pārāk maz tiek pievērsta uzmanība mājās esošo pārtikas
krājumu pārskatīšanai, pirms iegādāties vēl papildu produktus.

“Iedzīvotājiem ir
svarīgi izprast atšķirību starp “Izlietot līdz… un
“Ieteicams līdz…”, jo primāri tas ir pārtikas nekaitīguma
jautājums. Tomēr tā iedzīvotājiem ir iespēja arī netērēt
liekus līdzekļus, iegādājoties pārtiku, kuru pat nespējam
patērēt norādītajos termiņos un kurai bieži vien pat nokavējam
pārstrādes iespējas, kā rezultātā produkti lielos daudzumos
nonāk atkritumos. Arī tiem, kas ievēro videi draudzīgus principus
un produktus iegādājas beziepakojuma veikalā vai arī visu
iepakoto pārtiku mājās pārliek savos uzglabāšanas traukos, ir
jāizveido sava kārtība, kā atzīmēt un zināt produktu derīguma
termiņus pārtikas nekaitīguma apsvērumu dēļ. Tad nākamais
solis ir veidot jaunu paradumu – pirms iet uz veikalu, vienmēr
pārskatīt ledusskapja saturu un produktus, kam drīzumā beigsies
derīguma termiņš, novietot priekšpusē. Tieši tas pats attiecas
uz pārējiem pārtikas krājumiem mājās,“ uzsver zinātniskā
institūta “BIOR” direktora vietniece laboratoriju jautājumos
Olga Valciņa.

Bet kas notiek ar
pārtiku, ko uzņēmumi nepaspēj iztirgot? Saskaņā ar likumdošanas
prasībām jebkurš produkts, kam ir beidzies marķējumā norādītais
ražotāja noteiktais derīguma termiņš, ir jāizņem no
tirdzniecības. Kā norāda PVD, lai samazinātu nepamatotu pārtikas
atkritumu daudzumu, pastāv noteikumi, kas tirdzniecības uzņēmumiem
dod iespēju pārtiku ar nedaudz pārsniegtu “Ieteicams līdz…”
termiņu ziedot gan patērētājam, gan labdarības organizācijām
un biedrībām vai sociālo pakalpojumu sniedzējiem.

#EiropaIzvēlasDrošuPārtiku
#EUChooseSafeFood

Šis
raksts tapis Eiropas Pārtikas Nekaitīguma iestādes EFSA
informatīvās kampaņas “Eiropa izvēlas drošu pārtiku”
ietvaros. 


20211013-1010-logo-3.jpg

Staburags.lv bloku ikona Komentāri