Magnijs ir ceturtais visbiežāk sastopamais minerāls cilvēka
ķermenī. Tam ir vairākas svarīgas lomas ķermeņa un smadzeņu
veselībā. Tomēr jūs, iespējams, neuzņemat pietiekami daudz
magnija, pat ja ēdat veselīgu uzturu. Tāpēc, iespējams,
nepieciešams savu uzturu papildināt ar uzutura bagātinātājiem ,
un magnijs
cena ir salīdzinoši niecīga ja paskatās veselības
ieguvumus.
Magnijs ir iesaistīts
simtiem jūsu ķermeņa bioķīmisko reakciju,
Magnijs ir minerāls, kas atrodams zemē, jūrā, augos, dzīvniekos
un cilvēkos. Aptuveni 60% no jūsu ķermeņa magnija ir atrodami
kaulos, bet pārējais ir muskuļos, mīkstos audos un šķidrumos,
ieskaitot asinīs.
Faktiski tas ir iesaistīts vairāk nekā 600 jūsu ķermeņa
reakcijās, tostarp:
· Enerģijas radīšana: palīdz pārtiku pārvērst
enerģijā.
· Olbaltumvielu veidošanās: palīdz radīt jaunas
olbaltumvielas no aminoskābēm.
· Gēnu uzturēšana: palīdz izveidot un labot DNS un RNS.
· Muskuļu kustības: ir daļa no muskuļu kontrakcijas un
relaksācijas.
· Nervu sistēmas regulēšana: palīdz regulēt
neirotransmiterus, kas sūta ziņojumus visā jūsu smadzenēs un
nervu sistēmā.
Tas var uzlabot sportisko
sniegumu
Sportošanas laikā atkarībā no aktivitātes jums var būt
nepieciešams par 10–20% vairāk magnija nekā atpūšoties.
Magnijs palīdz pārvietot cukura līmeni asinīs muskuļos un
atbrīvoties no laktāta, kas var uzkrāties fiziskās slodzes laikā
un izraisīt nogurumu
Pētījumi ir parādījuši, ka papildināšana ar to var uzlabot
sniegumu sportistiem, vecāka gadagājuma cilvēkiem un cilvēkiem ar
hroniskām slimībām.
Magnijs cīnās ar depresiju
Magnijam ir izšķiroša nozīme smadzeņu darbībā un garastāvoklī,
un zems līmenis ir saistīts ar paaugstinātu depresijas risku.
Cilvēkiem līdz 65 gadu vecumam ar zemāko magnija līmeni bija par
22% lielāks depresijas risks.
Palīdz pret 2. tipa cukura
diabētu
Magnijs dod labumu arī cilvēkiem ar 2. tipa cukura diabētu.
Pētījumi liecina, ka aptuveni 48% cilvēku ar 2. tipa cukura
diabētu asinīs ir zems magnija līmenis. Tas var pasliktināt
insulīna spēju kontrolēt cukura līmeni asinīs. Turklāt pētījumi
liecina, ka cilvēkiem ar zemu magnija patēriņu ir lielāks diabēta
attīstības risks.