Zinātniskās izpētes jomā vissvarīgākā ir precizitāte un uzticamība, īpaši, ja runa ir par delikātu bioloģisko paraugu saglabāšanu. Tā kā laboratorijas atšķetina bioloģiskās pasaules noslēpumus, visjaunākais aprīkojums ir nepieciešamība. Šajā rakstā mēs iedziļināmies funkcijās, kas atšķir laboratorijas saldētavas, atklājot tehnoloģiskās spējas, kas ir to dizaina pamatā. Sākot ar niansētu temperatūras pielāgošanu un beidzot ar rūpīgu paraugu organizēšanu.
Temperatūras diapazona pielāgošana
Atšķirībā no parastajām mājsaimniecības saldētavām ar fiksētiem temperatūras iestatījumiem, laboratorijas saldētava piedāvā nepārspējamu elastību, ļaujot lietotājiem brīvi pielāgot temperatūras diapazonus. Šī pielāgošanās spēja ir ļoti svarīga, lai apmierinātu dažādas pētniecības vajadzības, jo dažādu paraugu saglabāšanai ir nepieciešami īpaši temperatūras diapazoni. Īpaši nozīmīga ir spēja iestatīt temperatūru līdz -80 vai -90 grādiem pēc Celsija, un uzturēt to pēc iespējas viendabīgāku visā tilpumā, lai saglabātu dzīvu paraugu, piemēram, vakcīnu, asiņu vai dzīvnieku spermas, dzīvotspēju.
Paraugu saglabāšana
Temperatūrā -80 vai -90 grādi pēc Celsija, bioloģiskie procesi apstājas, nodrošinot dzīvo paraugu saglabāšanos ar minimālu degradāciju. Tas ir īpaši svarīgi pētījumos, kuros iesaistīti jutīgi materiāli, piemēram, asins paraugi, kur šūnu struktūru un ģenētiskā materiāla uzturēšana ir ļoti svarīga. Iespēja sasaldēt paraugus tik zemās temperatūrās nodrošina pētniekiem uzticamu instrumentu bioloģisko paraugu pētniecībā.
Vertikālas vai horizontālas?
Laboratorijas saldētavām ir divas konstrukcijas – vertikālā un kastes tipa (horizontālās). Izvēle starp šiem dizainparaugiem ļauj pētniekiem optimizēt savas laboratorijas telpas un uzglabāšanas preferences. Vertikālās saldētavas ir ideāli piemērotas laboratorijām ar ierobežotu platību, nodrošinot telpai efektīvu risinājumu organizētai paraugu uzglabāšanai. Ar regulējamām plauktu sistēmām, šīs saldētavas ļauj pētniekiem pielāgot iekšējo izkārtojumu dažādiem paraugu izmēriem un konteineriem. No otras puses, kastes tipa saldētavas piedāvā lielāku uzglabāšanas ietilpību. Turklāt gan vertikālās, gan kastes tipa saldētavas ir aprīkotas ar progresīviem temperatūras kontroles mehānismiem, kas garantē vienmērīgumu visā uzglabāšanas telpā.
Organizēta uzglabāšana
Laboratorijas saldētavā katra detaļa liecina par pārdomātu dizainu. Saldētavas nodalījumā ir speciālas, mazākas kastītes neskaitāmu paraugu optimālai uzglabāšanai. Ērtai un ātrai piekļuvei, kastītes no speciāliem statīviem iespējams izvilt laukā kā galda atvilktnes. Turklāt, tās pieejamas ar dažādām krāsām, iekšējiem dalītājiem (matricām) un augstumiem. Nodalītā pieeja nodrošina gan paraugu integritāti, gan laboratorijas darbplūsmu efektivitāti.
Datu drošība un reģistrēšana
Ņemot vērā, ka paraugi ultrazemu temperatūru saldētavās tiek glabāti diezgan ilgi, tad laboratorijas nevar atļauties riskēt sabojāt vērtīgos paraugus. Mūsdienu saldētavas ļauj nosūtīt automātiskus paziņojumus uz lietotāja e-pastu vai īsziņu uz mobilo tālruni, ja nakts vidū, vai brīvdienās pēkšņi ir pazudusi elektrība, vai kaut kas noticis pašai saldētavai, kā rezultātā sāk celties paraugu temperatūra!
Lai sniegtu papildus drošību, iespējams iegādāties arī tā saucamo Back-Up sistēmu, kura darbojas ar saspiestu CO2 gāzi vai šķidro slāpekli. Šāda sistēma automātiski pārņems saldētavas vadību un noteiktu laiku uzturēs iestādīto temperatūru.
Visbeidzot – arī piekļuves tiesības izmantojot PIN kodu, čipu karti vai pirkstu nospiedumu, sniegs tik nepieciešamo drošības sajūtu.
Videi draudzīgi risinājumi
Ir saprotams, ka šādu ultrazemu temperatūru saldētavas ir energoietilpīgs produkts, kurš darbojas 24/7. Tāpēc īpaši svarīgi ir pievērst uzmanību tās enerģijas patēriņa līmenim, izolācijas kvalitātei un videi draudzīgu dzesēšanas aģentu izmantošanai.
Laboratorijas saldētavas ir tehnoloģisko jauninājumu paraugs, kas iemieso uzticamību un kārtību. Progresīvo aprīkojuma lomu nevar pārvērtēt.
Vairāk informācijas:
Derox SIA
Liepājas iela 34, Rīga
E-pasts: info@derox.lv
Reklāma