Siltā laika dēļ neierasti agri šogad sācies kļavu sulu laiks. Parasti kļavām sulas sāk tecēt marta vidū, taču “Staburags” pārliecinājās, ka jau šobrīd diennaktī pietek aptuveni puslitrs saldā dzēriena.
Lai kļavām sāktu tecēt sula, gaisa temperatūrai jāpaceļas virs nulles un nav tik būtiski, ka atkususi vien pati zemes virskārta.
Kļavām sulas ir saldākas nekā bērziem, jo tajās ir vairāk cukura. Vitamīnu nav daudz, toties ir vērtīgas minerālvielas un citas bioloģiski aktīvas vielas, kas nepieciešamas mūsu organismam.
Kļavu, tāpat kā bērzu, sulas lieliski attīra organismu un uzlabo vielmaiņu. Turklāt tās neizraisa alerģiju. Pavasarī noteikti vajag izmantot koku sulu attīrīšanās kursu — vismaz 10 dienu dzeramā ūdens vietā lietojot kļavu vai bērzu sulas, tātad dienā izdzert vismaz divus litrus sulas, vienlaikus baudot vieglu ēdienu.
Kļavu sulas var lietot arī skaistumkopšanā, mazgājot seju, matus. Ja sulu sasaldē, vasarā ar to var lieliski atsvaidzināt sejas ādu.
Sulu iegūšanai vislabāk būtu izvēlēties saulainā vietā, uzkalniņā, pēc iespējas tālāk no lielceļiem augošu kļavu.
Ieteikumi sulu tecināšanai:
* no tiem kokiem, kas aug saulainā vietā, iegūtās sulas būs saldākas;
* jo augstāk urbj, jo saldākas sulas;
* koka dienvidu pusē sulas sāk tecēt ātrāk;
* jāizvēlas koks, kas diametrā ir vismaz 30 līdz 40 centimetru, un urbumam jābūt aptuveni sešus centimetrus dziļam;
* pēc sulu tecināšanas cauruma vieta jāaiztaisa ar sausa lapukoka tapiņu.
(Izmantoti materiāli no interneta)