Putraimu jeb asinsdesas kādreiz gatavoja katrā lauku sētā, un šī latviešu tradicionālā ēdiena receptes atrodamas jau 19. gadsimtā izdotajās pavārgrāmatās. Gan senāk, gan mūsdienās putraimdesu latvieši galdā liek kā pamatēdienu, pasniedzot ar dažādām piedevām. Arī uzņēmuma “Jaunzemitāni” ražotnē Koknesē gatavo nacionālo ēdienu — putraimdesu, pēc kuras Ziemassvētku laikā ir liels pieprasījums.
Lai gan latvieši putraimdesas uzskata par savu nacionālo ēdienu, tās iekļautas arī citu valstu tradicionālo ēdienu kategorijā. Piemēram, Anglijā to sauc par “black pudding” vai “blood sausage”, Francijā un Beļģijā — “boudin noir”, Spānijā — “morcilla”. Tomēr asinsdesu pagatavošanas un pasniegšanas veids ir atšķirīgs ne tikai valstīs, arī Latvijā katrā ģimenē un uzņēmumā ir sava īpašā putraimdesas recepte. Tradicionāli to pilda ar putraimiem vai grūbām, bet var pildīt ar gabaliņos sagrieztiem vārītiem kartupeļiem, griķiem un pannā sačurkstinātu speķi, garšu bagātināt, pievienojot dažādas garšvielas.
Vairāk lasiet laikraksta “Staburags” 19. decembra numurā.