Piektdiena, 22. augusts
Rudīte, Everts
weather-icon
+10° C, vējš 2.11 m/s, D-DA vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Koknesē taisa kaņepju saldējumu

Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas 12.
b klases skolnieces Asnate Sproģe un Ilvija Lazdiņa ar kopīgi
radīto biznesa plāna projektu „Kaņepju saldējums kā
alternatīva dzīvnieku piena saldējumam” uzvarēja SIA „Latvijas
Lauku konsultāciju un izglītības centra” organizētā biznesa
plānu konkursa „Laukiem būt!” Vidus reģiona pirmajā kārtā
kategorijā “Produkcijas pievienotās vērtības radīšana”.

Viņas saņēma arī 370 eiro lielu
naudas balvu un iespēju piedalīties otrajā Vislatvijas kārtā.
Koknesietes bija visjaunākās konkursa dalībnieces.

Konkurss notiek Valsts lauku tīkla
īstenotās aktivitātes “Atbalsts lauku jauniešiem
uzņēmējdarbības veicināšanai” ietvaros, un tā mērķis ir,
sniedzot praktisku palīdzību, mudināt lauku jauniešus vecumā no
18 līdz 30 gadiem iesaistīties lauku uzņēmējdarbībā un
sabiedriskajā dzīvē.

Asnate un Ilvija ir ne tikai
klasesbiedrenes, bet arī labas draudzenes. Par iesaistīšanos
biznesa plānu konkursā viņas pastāstīja: „Pēc SIA „Latvijas
Lauku konsultāciju un izglītības centra” Aizkraukles nodaļas
vadītājas Anitas Anševicas viesošanās skolā pagājušā mācību
gada noslēgumā piekritām no 9. līdz 13. jūnijam iegūt jaunas
zināšanas, piedaloties Valsts lauku tīkla pasākuma „Atbalsts
lauku jauniešiem uzņēmējdarbības veicināšanai” mācībās.
No Kokneses novada mācībās piedalījāmies septiņi jaunieši.
Pasākuma mērķis bija sniegt praktisku palīdzību un mudināt
jauniešus iesaistīties uzņēmējdarbībā. Mēs saņēmām
informāciju un praktiskus padomus par ideju definēšanu,
uzņēmējdarbības un grāmatvedības pamatiem, biznesa plānu un
projektu būtību, to sastāvdaļām, kā arī mācījāmies
izstrādāt savus biznesa plānus vai projekta pieteikumus.
Programmas noslēgumā mums tika dota iespēja iesniegt biznesa
plānus konkursā „Laukiem būt!” No mācību dalībniekiem
esam vienīgās, kas piedalījās šajā konkursā.”

Ideja par kaņepju saldējuma radīšanu
Asnatei bijusi jau sen, jo viņas mamma savā zemnieku saimniecībā
nodarbojas ar kaņepju audzēšanu. Ilvija bijusi tā, kas rosinājusi
Asnati ķerties pie šīs idejas realizēšanas. Asnate stāsta:
„Mums vajadzēja izlemt, vai šis projekts būs dzīvotspējīgs.
Lieti noderēja mācībās iegūtās zināšanas. Sapratām, ka
vēlamies piedalīties biznesa plānu projektu konkursā un radīt
saldējumu, kādu Latvijā vēl neviens nav ražojis.” Savā
prezentācijā meitenes atklāja sava darba mērķi: darīt to, kas
pašām patīk, radīt cilvēkiem un dabai draudzīgu produktu. Kāpēc
tieši kaņepju saldējums? Prezentācijā tika sniegta izsmeļoša
un pārliecinoša atbilde: „Tas ir domāts alerģiskiem bērniem un
viņu vecākiem, vegāniem un svaigēdājiem. Tas ir garšīgs un
atsvaidzinošs, tāpēc var ēst jebkurš cilvēks, gūstot baudījumu
no garda un veselīga produkta. Kaņepju produkti atkal kļūst
pazīstamāki.”

Šovasar, Kokneses novada svētkos,
vietējo ražotāju tirdziņā meitenes pirmo reizi piedāvāja savu
jauno produktu. Asnate teic: „Pagatavojām piecus litrus saldējuma,
jo nebijām pārliecinātas, vai būs lielāks pieprasījums. Pirmās
stundas laikā saldējums tika izpirkts, jo ļoti daudzi vēlējās
nogaršot saldējumu, gatavotu no kaņepēm! Priecājāmies, ka arī
mūsu klases biedriem un draugiem tas garšoja!”

Lai gatavotu saldējumu no senā
kultūrauga, Asnate ir labi iepazinusi kaņepju audzēšanas procesu:
viņa ir čakla palīdze sēšanā, novākšanā, kulšanā un
žāvēšanā.

Kas ir vajadzīgs, lai taptu kaņepju
saldējums? Tā receptes izgudrotājas teic: „Kaņepju piens,
zemenes, cukurs, vaniļas cukurs, izmantojam arī šokolādi un
piparmētras u.c.. Esam daudz eksperimentējušas, lai sasniegtu sev
vēlamo garšu, pavisam esam taisījušas saldējumu ar piecām
dažādām garšām. Mums vēl ir, uz ko tiekties! Nesen pagatavojām
saldējumu, kuru varētu nosaukt par trīskāršo svaigumu: „Tripple
Fresh”.”

Asnate un Ilvija ir ļoti gandarītas
par iespēju sadarboties ar SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un
izglītības centru” un novēl arī citiem jauniešiem piedalīties
šādos konkursos, lai īstenotu kādu neprātīgu, sākumā šķietami
neiespējamu ideju, kuru tomēr var īstenot ar neatlaidību un
gribasspēku! Viņas labprāt gribētu sadarboties ar Latvijas
Lauksaimniecības Universitāti (LLU), lai veiktu pētījumus par
kaņepju pienu un kaņepju saldējumu, lai varētu balstīties ne
tikai uz ārzemju pētījumiem, bet mūsu pašu Latvijas pētījumiem
par Latvijas kaņepi. Līdz šim tāda iespēja nav bijusi.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri