4 — 5 paciņas kantaino “Selgas” piparkūku,
3 paciņas biezpiena,
400 gramu saldā krējuma,
3 ēdamkarotes cukura, vaniļas cukurs,
100 gramu skābena ievārījuma,
150 gramu marmelādes,
krūzīte atdzesētas kafijas bez cukura,
ogas rotāšanai.
Ir teiciens, ka viss jaunais ir labi aizmirsts vecais. Kurš gan savulaik nav baudījis no cepumiem gatavotu kūku? Šoreiz pagatavoju torti no kantainajām piparkūkām. Šī torte garšos pat tiem, kuri nav saldummīļi. Galvenais — tā ir vienkārša un diezgan ātri pagatavojama. Ir daudz variantu, kā gatavot šādas tortes, bet šoreiz minu aptuveno sastāvdaļu daudzumu šai ļoti garšīgajai palielajai kūkai.Vispirms stingri saputoju saldo krējumu ar cukuru un vaniļas cukuru. Iemaisīju tajā vijīgu biezpienu tā, lai veidojas viendabīga un bieza masa.Mazliet apmērcēju piparkūkas kafijā un veikli (lai apakšējā kārta nebūtu pārāk izmirkusi) liku tās cieši citu pie citas tortes pamatam (šoreiz to veidoju no 4 x 3 jeb 12 cepumiem). Pārsmērēju šo kārtu ar putukrējuma un biezpiena masu un pa virsu vienmērīgi izkaisīju mazos gabaliņos sagrieztu marmelādi. Atkal apmērcēju piparkūkas kafijā un liku no tām nākamo kārtu. To pārsmērēju ar biezpiena masu kā iepriekš, tikai tagad te uzklāju arī dzērveņu ievārījumu. Pēc tam — atkal kārta cepumu un pāri biezpiena masa, bet virs tās — ‘‘izmētāti” marmelādes gabaliņi.Visbeidzot — virsējā kafijā apmērcēto piparkūku kārta. Pāri — atlikusī putukrējuma un biezpiena masa, kas vienmērīgi jānoklāj pa tortes virsmu. Tā kā torti veidoju uz dēlīša, kas izklāts ar foliju, varēju ar šo masu apsmērēt arī tortes sānu malas un pēc tam tās “apmest” ar sadrupinātām piparkūkām. Atkarībā no greznošanai izvēlētajiem produktiem torti varam rotāt vai nu uzreiz, vai īsi pirms pasniegšanas, bet tai vismaz 12 stundas, pat ilgāk, būtu jāglabājas ledusskapī, lai sastāvdaļas labi “sadraudzējas”.
Brigitas Skaistkalnes teksts un foto
Reklāma