“Mūsu vectēvu un vecvectēvu lauku sētās saimnieces, izslaukušas govis, saimi pacienāja ar tikko slauktu siltu pienu. Tagad katra nākamā paaudze arvien biežāk piedzimst ar dažādām alerģijām. Vieni nedrīkst dzert siltu pienu, citi to vispār nedrīkst lietot uzturā. Lauku sētās, kurās ir gotiņas, lieto atdzesētu pienu, reti kura saimniece to uzkarsē.
Esmu jau tajā vecumā, kad svaigu pienu lieto maz, labprātāk ēdu biezpienu, krējumu, sieru, jogurtu.Izlasot avīzē rakstu un reklāmu, ka saimniecība “Jaunholandes” pārdos svaigu izlejamo pienu, sagribējās nopirkt. No rīta aizgāju uz tirgu. Piena pārdevējam noprasīju, vai piens ir uzkarsēts. Pārdevējs paskaidroja, ka piens ir tikai atdzesēts. Biju neizpratnē, kāpēc vēsā laikā papildus jāatdzesē, ja ziemā, kamēr atbrauc līdz tirgum, piens atdziest pats. Nospriedu, ka tas ir vakara slaukums un siltu pienu uzglabāt nevar.Pienu svaigu nelietoju, bet liku, lai sarūgst. Piena garša bija laba, bet virspusē nostājās maza krējuma kārtiņa. Tātad, nopirku nokrejotu pienu. Tagad, kad lauku saimniecībām neklājas viegli, iedzīvotāji labprāt pērk svaigu pienu. Citi piena tirgotāji ir ieguvuši pircēju uzticību un pastāvīgus pircējus. Ja pārdod pienu, vajadzētu parūpēties par reklāmu un piena kvalitāti. Mēs gribam zināt, ko pērkam. Daļēji nokrejotu pienu mēs pērkam veikalos. Tikai tur uz paciņām ir norādīts tauku saturs — 1,5, 2, 3,5 procenti.”
Līdzīgus jautājumus redakcijai uzdod arī citi lasītāji. Lai rastu uz tiem atbildes, “Staburags” sazinājās ar saimniecības “Jaunholandes” īpašnieci Kristīni van Herku:
— Mūsu saimniecībā slauktajam pienam tauku saturs ir no 4 līdz 4,2 procentiem, olbaltumvielu saturs ir 3,5 procenti, — stāsta saimniece. — No pircējiem izskanējuši pārmetumi par mainīgo cenu, katru reizi pērkot vienādu daudzumu piena. Mēs pienu pārdodam nevis pēc tilpumu, bet gan svara. Viens litrs piena ir 1,03 kilogrami. Iespējams, lejot to no cisternas burkā, daudzums no iepriekšējās reizes atšķiras, un līdz ar to arī cena ir cita. Nenoliedzu, tā varētu būt arī pārdevēja vaina. Piemēram, ja taras svars pirms piepildīšanas nav noregulēts līdz nullei. Katrā gadījumā mēs vienmēr uzklausām pircēju vēlmes un kritiku, analizējam to un atbilstoši reaģējam. Tā kā pārdodam svaigpienu, atdzesējam to līdz 3,6 grādiem un maksimāli augstākā pārdošanas temperatūra ir 6 grādi. Šāds piens jārealizē divu diennakšu laikā. Gribētu kliedēt pircēju aizdomas, mūsu tirdzniecības vietās lasot paziņojumu ar ieteikumu pienu uzvārīt. Tā ir likuma prasība — saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, pārdodot svaigpienu, jāpievienot šāda informācija. Lai pienu varētu glabāt ilgāk par divām diennaktīm, tas jāpasterizē, bet tas nozīmē, ka pārstrādā. Esam domājuši arī par šādu iespēju, bet tam nepieciešami papildu līdzekļi.