Sestdiena, 9. augusts
Madara, Genoveva, Genovefa
weather-icon
+16° C, vējš 2.25 m/s, D-DR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Cilvēks ar Āfrikas cūku mēri saslimt nevar. Ēdiet cūkgaļu droši, taču termiski apstrādātu!

Āfrikas
cūku mēris radījis nelielu paniku Latvijas patērētājos – bailēs
no saslimšanas, cilvēki pārstājuši lietot cūkgaļu. Āfrikas
cūku mēri izraisa DNS saturošs vīruss, kas ir patogēns tikai
cūkām, izraisa asiņainu caureju, neauglību, pāragras dzemdības
cūkām. Vīruss var būt tik patogēns, ka apmirst viss ganāmpulks,
bet arī tik labvēlīgs, ka lielākā daļa lopu izdzīvo. Cilvēks
ir dabiskais cūku mēra pārnesējs, un vislabāk tas izdodas
medniekiem, kas vienlaikus ir arī kādas cūku fermas darbinieki.

Vīruss
no cūkas uz cūku izplatās tiešā un netiešā ceļā. Dažās
pasaules valstīs to izplata putnu ērcīte Ornithodorus,
kas Latvijā nav sastopama.

Vīruss
ir ļoti izturīgs, tas ilgi saglabājas sālītā un saldētā gaļā,
mēnešiem saglabājas aizgaldos un cūku mēslos. Toties iet bojā
tiešos saules staros un pie termiskas apstrādes. Es ieteiktu
atteikties no tatārmaizītēm, bet no tām es iesaku atteikties arī
daudzu citu iemeslu dēļ.

Būtiskais
– no cūkgaļas nav ko bīties. Cilvēks ar Āfrikas cūku mēri
saslimt nevar. Taču, lai būtu pilnīgi droši, ka infekcija
iznīdēta, cūkgaļu vajag termiski apstrādāt. Desās, cīsiņos,
gaļas konservos vīrusa būt nevar.

Par
pārējo parūpēsies Pārtikas Veterinārais dienests – norobežos
teritorijas, kurās Āfrikas cūku mēris konstatēts, rūpēsies par
dezinfekciju, par inficēto dzīvnieku kaušanu un meža cūku
izšaušanu, par kontaminētās gaļas iznīcināšanu.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri