Svētdiena, 17. augusts
Vineta, Oļegs
weather-icon
+12° C, vējš 3.84 m/s, R-DR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Lielākā Latvijas bioloģiski audzētās produkcijas daļa tiek eksportēta

Lielākā daļa Latvijā audzētās bioloģiskās produkcijas tiek eksportēta, biznesa portālam “Nozare.lv” apgalvoja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija (LBLA) valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis.

Viņš norādīja, ka eksportā nonāk vismaz 50% no Latvijā bioloģiski audzētiem graudaugiem, savukārt no Latvijā bioloģiski audzētās gaļas eksportēti tiek vairāk nekā 90%. Lielākie eksporta tirgi bioloģiski audzētiem produktiem patlaban ir Vācija, Somija un Austrija. Plānots, ka šogad tiks sākts eksports uz ASV, kur līdz šim jau nosūtītas dažas izmēģinājuma kravas.

Norkārklis atzīmēja, ka šādu tendenci iespējams skaidrot ar to, ka ārvalstu partneri par Latvijā bioloģiski audzētiem produktiem ir gatavi maksāt pat līdz trīs reizēm augstāku cenu nekā vietējā tirgus pārstāvji.

Kopumā Latvijā esot ap 3,5 tūkstošiem bioloģisko saimniecību, kā arī ap 196 000 hektāru bioloģiski sertificētas zemes, kas veido 9,2% no kopējās lauksaimniecībā izmantotās zemes Latvijā. Tas esot ļoti augsts rādītājs arī Eiropas Savienības kontekstā.

Arī ekoproduktu veikala “Dabas dobe” vadītājs un līdzīpašnieks Ervīns Labanovskis norādīja, ka Latvijai ir resursi, lai tā varētu kļūt par tādu valsti, kas rada bioloģiskus produktus gan iekšējam patēriņam, gan arī eksportam. “Tas var būt arī labs bizness, ja tiek stiprināta vietējo lauksaimniecību kapacitāte.”

Taču to nedaudz apgrūtina tas, ka Latvijā vēl esot manāms labklājības trūkums, kā arī iekšējā pieprasījuma trūkums. “Labklājība un iekšējais pieprasījums ir būtiski faktori tam, lai vietējie bioloģisko produkti ražotāji varētu attīstīt un arī paplašināt eksporta iespējas,” atzina Labanovskis.

Lai informētu Latvijas uzņēmējus ar veiksmīgiem piemēriem un stāstiem par veselīgas pārtikas biznesa attīstības tendencēm Latvijā un pasaulē, rīt, 28.maijā, Latvijas Investīciju attīstības aģentūras konferenču zālē notiks seminārs “Dabīgās pārtikas attīstības tendences Latvijā un pasaulē”.

Seminārā piedalīsies Ņujorkas, ASV, restorāna “Pure Food and Wine”, kā arī internetveikala “One Lucky Duck” īpašniece, Amerikas latviete Sarma Melngaile, kura dalīsies savā pieredzē, kā veiksmīgi attīstīt zīmolu un izveidot populāru e-komercijas platformu. Viņa stāstīs arī par tendencēm ASV pārtikas un ekoprodukcijas industrijā, par svaigēšanu un vegānismu.

Savukārt seminārā par pārtikas attīstības tendencēm Latvijā stāstīs svaigēšanas restorāna “Raw Garden” pārstāvis Matīss Eglītis, restorāna “Vincents” šefpavārs Mārtiņš Rītiņš un ekoveikala “Dabas dobe” vadītājs un līdzīpašnieks Labanovskis.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri