500 gramu ābolu
3 ēdamkarotes mannas
500 mililitru ūdens,
50 gramu cukura,
cidoniju sīrups (pēc garšas)
Parasti ābolu “debesmannu” jeb uzputeni vāru nedaudz vienkāršāk, šoreiz izmēģināju tā gatavošanas garāko procesu. Rezultāts bija gards un tā vērts! Varam to dēvēt, kā nu gribam, jo arī muss tas pats uzputenis vien ir.Ābolus nomizoju, izgriezu serdes, bet mīkstumu sagriezu gabaliņos. Tos liku nelielā katliņā, pievienoju cukuru (sākotnējā receptē bija ieteikts 100 gramu, taču pilnīgi pietiek ar pusi no šī daudzuma) un pielēju ūdeni (nomērītajā puslitrā man ietilpa arī daļa cidoniju sīrupa, lai garša būtu pilnīgāka un izteiktāka). Kad katliņa saturs uzvārījās, karstumu samazināju un uz nelielas uguns vārīju, līdz āboli mīksti, apmēram 10 — 15 minūtes. Tad izvārītos ābolus notecināju, bet šķidrumu atkal liku uz vidējas uguns. Vārošā šķidrumā tievā “strūkliņā” maisot, lai neveidojas kunkuļi, bēru mannu un vārīju putru apmēram 6 — 7 minūtes, pēc tam atdzesēju. Izvārītos ābolus savukārt sastampāju viendabīgā biezenī, liku citā, mazākā, katliņā un vēl pavārīju pāris minūtes, pēc tam noņēmu no uguns un pievienoju izvārītajai mannas putrai. Ar mikseri visu kopā putoju 5 — 7 minūtes, līdz veidojās gaisīga masa. To izliku saldēdiena trauciņos un vēl uz dažām stundām ievietoju ledusskapī. Uzputeni varam baudīt gan tāpat, gan kopā ar pienu.
autore: Brigita Skaistkalne
Reklāma