Ceturtdiena, 7. augusts
Alfrēds, Madars, Fredis
weather-icon
+19° C, vējš 3.8 m/s, R-DR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Nekaitē ne sniegs, ne aukstums

Antas Kučeres bioloģiskajā zemnieku saimniecībā “Janavas” Kokneses novadā divās lielās siltumnīcās nogatavojusies pirmā tomātu, gurķu, čili piparu un citu dārzeņu un garšaugu raža.

Siltumnīcas 240 m2 platībā tapušas par Eiropas Savienības projekta jaunajiem lauksaimniekiem naudu, un 18 tūkstošu latu vērtā projekta autors ir Antas kundzes dēls Mārtiņš. Par šiem līdzekļiem iegādāta arī zemes frēze, vagotājs, zāles pļāvējs, piekabe un ierīkots dziļurbums. Siltumnīcu būve pabeigta pērn septembrī. Materiāls, 8 milimetrus biezs polikarbonāts, ražots Lietuvā un atšķirībā no ierastās plēves vai stikla labāk notur siltumu un ir biezāks, kas būtiski ziemā. Ražotājs tam dod desmit gadu garantiju, bet pārliecinājis, ka izturēšot daudz ilgāk. Saimniece stāsta, ka biezā sniega kārta vien nedaudz ieliekusi siltumnīcas jumtu. Sniegs notīrīts, un bojājumi gājuši secen.
Būtiski nodrošināt siltumu arī pāris aukstajos mēnešos, kamēr siltumnīcā dārzeņi joprojām ražo, un tam ierīkotā apkure darbojas ar gaisa siltumsūkni. Līdz ar to “klusais periods” paredzēts vien no decembra līdz februāra beigām.
Pirmie stādi siltumnīcā dēstīti aprīļa sākumā, savukārt pirmie gurķi pie pircējiem nonākuši maijā. Zem viena jumta ar tomātiem un gurķiem aug garšaugi — dilles, baziliks un citi. Tos pārdod gan svaigus, gan žāvētus. Baziliks vairojoties tik strauji, ka šogad novākta jau ceturtā raža. Tā kā saimniecībā ražo sauso garšaugu maisījumu, tam lieti noder asā paprika, kura gan sākumā esot pirkta kā saldā.
Šogad savam priekam iestādīti arī arbūzi un melones. Augot labi, nogatavojoties ātri, miza plāna, bet garša gan neesot īpaši laba — par maz salduma. Savukārt ražot beigušo tomātu stādu vietu ieņēmuši lociņi, baziliks, ko vāks rudenī. Nesen no jauna iesēti arī gurķi un iestādīti tomāti.
Vieni no pastāvīgajiem klientiem ir SIA “Liepkalni”, tās darbinieki “Janavās” iegriežoties vai katru rītu. Daļu produkcijas izdodas pārdot Kokneses zaļajā tirdziņā, bet lielāko daļu izaudzētā ved uz Rīgu. “Lai pelnītu iztiku tikai ar siltumnīcā izaudzēto, tām vajadzētu būt daudz lielākām, bet šajā gadījumā akcentējam bioloģiski audzētu produkciju, kas gan ir dārgāka kā lielveikalā nopērkamā,” stāsta Kučeres kundze.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri