Pieņemtie Ministru kabineta grozījumi noteikumos par bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības un kontroles kārtību precizē sabiedriskās ēdināšanas iestāžu sertificēšanu.
Paredzēta prasība neizsniegt sertifikātu divus gadus tiem pārtikas aprites uzņēmumiem un organizācijām, kuru dalībnieks ir juridiskā persona vai tās pārvaldes institūcijas amatpersona ir fiziskā persona, kurai anulēts sertifikāts.
Pārtikas apritē iesaistītajām personām gadskārtējā pārskatā par bioloģisko saimniecību turpmāk būs jāsniedz informācija arī par produkciju, kas realizēta ārpus Latvijas, un par platību zem akvakultūras dīķiem.
Noteikumu grozījumi paredz, ka sabiedriskās ēdināšanas iestādes varēs sertificēt kā bioloģiskos uzņēmumus, ja tās viena mēneša laikā ēdienu gatavošanai būs iegādājušās vairāk nekā 30 procentu bioloģiski ražotu izejvielu. Jaunie likuma grozījumi samazina iepriekš noteikto slieksni no 50 uz 30 procentiem. Tas bija nepieciešams tādēļ, ka iepriekšējie noteikumi paredzēja iespēju sertificēt sabiedriskās ēdināšanas iestādes, ja ēdienu gatavošanai mēneša laikā iegādāto bioloģisko produktu īpatsvars ir lielāks par 50 procentiem.
Bet, tā kā līdz šim neviens uzņēmums nav sertificēts, ir nepieciešams samazināt bioloģisko produktu īpatsvaru līdz 30 procentiem.
Līga Drozdovska, Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Biotehnoloģijas un kvalitātes nodaļas vecākā referente, stāsta, ka līdz šim Latvijā ir bijuši vairāki mēģinājumi sertificēt sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu atbilstoši bioloģiskās lauksaimniecības prasībām. Bijušajā Aizkraukles rajonā un arī Latvijā līdz šim vēl neviens sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums, nav saņēmis šādu atbilstības sertifikātu, lai gan daudzi uzņēmumi ēdienu gatavošanai iepērk produktus no sertificētām bioloģiskajām saimniecībām.