Arvien biežāk cilvēki izvēlas maizi cept mājās paši. Mājās ceptā maize bieži vien ir lētāka un garšīgāka par veikalā pirkto. Visgrūtāk ir pašu spēkiem izcept rudzu maizi, turklāt elektriskajā vai gāzes cepeškrāsnī. Piedāvājam vienkāršu rudzu maizes recepti.
700 gramu rudzu miltu iesijā bļodā, pieber ēdamkaroti sāls, četras ēdamkarotes cukura, ēdamkaroti ķimeņu. To visu pārlej ar 1,5 litriem verdoša ūdens un labi samaisa. Kamēr mīkla dziest, ar ēdamkaroti cukura “atdzīvina” pus paciņu rauga.
Kad mīkla ir tik atdzisusi, ka nededzina roku, tai pievieno raugu, septiņas ēdamkarotes rudzu miltu un glāzi cukura. Noliek siltā vietā un ļauj rūgt 24 stundas.
Kad mīkla uzrūgusi, piesijā vēl 500 gramu rudzu miltu, labi izmīca un ļauj rūgt vēl divas stundas.
No iegūtā mīklas daudzuma veido divus klaipiņus un cep elektriskajā cepeškrāsnī. Pirmās 20 minūtes 180 grādu temperatūrā, tad 65 minūtes 200 grādu temperatūrā.
Kad klaipiņus izņem no krāsns, garoziņu bagātīgi samitrina ar ūdeni. Maizi sasedz linu dvielīšos un ļauj atdzist.
Labu apetīti!