Svētdiena, 28. decembris
Inga, Ivita, Irvita, Ingeborga
weather-icon
+-3° C, vējš 1.34 m/s, ZR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Žāvētas un pusžāvētas desas. Ar ko atšķiras to gatavošanas process? un kā atšķiras produkti?

Atbild Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pasniedzēja Ilze Grāmatiņa.

Gan žāvētai, gan pusžāvētai desai sastāvs jeb recepte ir ļoti līdzīga, atšķirība ir gatavošanas procesā. Žāvēta desa, kūpināta desa ir no gaļas gatavots produkts, kura pildījums, malts vai sagriezts gabaliņos, apstrādāts tikai un vienīgi dūmos — tas ir kūpināts, izmantojot dūmus. Savukārt pusžāvētas desas nosaukums jau vien pasaka priekšā, ka kūpināšanas un žāvēšanas process nav veikts līdz galam. Desa nav pilnībā nokūpināta. Pirms tam veikts produkta vārīšanas process, desa atdzesēta, un tikai tad produkts nokūpināts.
Tātad žāvētajai desai ir viens galaprodukta sagatavošanas process, bet pusžāvētajai — divi.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.