ASV zinātnieki atklājuši, ka pārāk daudz sarkano vīnogu sulas uzturā var izraisīt dzelzs deficītu.
ASV zinātnieki atklājuši, ka pārāk daudz sarkano vīnogu sulas uzturā var izraisīt dzelzs deficītu.
Tiem pašiem sarkano vīnogu sastāvā esošajiem polifenoliem — antioksidantiem, kas spēj cīnīties pret sirds slimībām, ir arī sava ēnas puse. Tie var bremzēt dzelzs uzņemšanu organismā, tā palielinot risku saslimt ar dzelzs trūkumu jeb anēmiju. Pirmo reizi veikta dažādu sulu analīze pēc to spējas ietekmēt dzelzs uzņemšanu — zinātnieki salīdzināja sarkano un balto vīnogu, plūmju, bumbieru, apelsīnu, ābolu un greipfrūtu sulas. Sarkano vīnogu sula par 67% samazināja zarnu šūnu spēju absorbēt dzelzi, plūmju sula — par 31%. Gaišās sulas parādīja pretēju efektu — palielināja spēju uzņemt dzelzi. Šajā ziņā pirmajā vietā ir bumbieru sula, tai seko ābolu, apelsīnu, greipfrūtu un balto vīnogu sula. Zinātnieki iesaka biežāk mainīt uzturā tumšās un gaišās sulas.