Sestdiena, 20. decembris
Arta, Minjona
weather-icon
+4° C, vējš 1.34 m/s, D-DR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Vīndares arī sievietes

Arī neretiete Joanna Ķirša vīnu raudzē jau vairāk nekā 40 gadu. Visbiežāk viņa gatavo jāņogu un upeņu vīnu, taču izmēģinājusi arī no āboliem, ķiršiem, zilenēm un citām ogām.

Arī neretiete Joanna Ķirša vīnu raudzē jau vairāk nekā 40 gadu. Visbiežāk viņa gatavo jāņogu un upeņu vīnu, taču izmēģinājusi arī no āboliem, ķiršiem, zilenēm un citām ogām.
Pirmais izlīst zemē
–– Vīna raudzēšanas pamatprincipus man izstāstīja Kārlis Salenieks, kurš tolaik dzīvoja Neretas pagasta “Muldeniekos”, — stāsta Ķiršas kundze. –– Viņš man iemācīja arī pašai pagatavot vīna raugu, kuru lieto gadījumā, ja vīns kaut kādu iemeslu dēļ nerūgst.
Pirmais vīns, ko raudzēju, bija no ābolu sulas. Visu biju izdarījusi, kā nākas, dzēriens jau bija gandrīz gatavs. Neatceros, kāpēc nolēmu pagrozīt lielo stikla balonu, kurā varēja saliet četrus spaiņus šķidruma. Izrādījās, trauka sieniņa ir ļoti plāna. Tajā izlūza liels robs, un viss vīns izlija. Pirmo pašas raudzēto vīnu tā arī neizdevās nogaršot.
Vislabāk ar gaļasmašīnu
Lai iegūtu sulu, nācās krietni nopūlēties, jo tolaik man nebija ne piemērotas rīves, ar ko ābolus sasmalcināt, ne spiedes, lai izspiestu sulu. Visu nācās darīt ar rokām.
Vēlāk esmu pirkusi dažādas sulu spiedes, taču neviena no tām nebija pietiekami laba. Esmu atklājusi, ka vislabāk ogas sasmalcināt ar gaļasmašīnu, iegūto masu atšķaidīt ar ūdeni un tad raudzēt.
Visskaistākais –– zileņu vīns
–– Vislabāk rūgst jāņogu un upeņu vīns, –– uzskata Ķiršas kundze. –– Tam ir skaista rubīnsarkana krāsa, jauks aromāts un spilgti izteikta garša. Sevišķi upeņu vīnam, kurš vismazāk zaudē dabīgo ogu garšu. Ķiršu vīns savukārt nerūgst tik intensīvi un pēc garšas un krāsas ļoti līdzīgs jāņogu vīnam. Ļoti īpatnējas garšas vīns izdodas no zilenēm. Tam ir arī neparasta krāsa. Jāņogu vai ķiršu vīns ir rubīnsarkans, bet no zilenēm gatavotais dzēriens ir vēl tumšākā tonī. Tas parasti ir ļoti stiprs.
Glabāšanai domāto uzkarsē
–– Reizēm gadījās, ka šķietami līdz galam norūgušais vīns pēc iepildīšanas pudelēs turpināja rūgt, –– stāsta Joanna Ķirša. –– Nemāku izskaidrot, kāpēc tas tā notika. Iespējams, pagrabs bija pārāk silts. Lai no tā izvairītos, reiz pamēģināju vīnu pirms pildīšanas pudelēs uzkarsēt. Vīns karsējot neko nezaudē, taču pēc tam to cieši noslēgtās pudelēs var glabāt gadiem ilgi –– tas nerūgst, nezaudē garšu un krāsu. Pēc pudeļu aizkorķēšanas gan vēlams korķus aizlakot.
Raugu gatavo pati
Ķiršas kundze pati māk gatavot arī vīna raugu, kurš noderīgs tad, ja kādu iemeslu dēļ vīns nerūgst.
–– Tas ir pavisam vienkārši, –– viņa stāsta. –– Puslitra pudelē iepilda sauju rozīņu, ieber trīs karotes cukura un tējkarotīti salmiaka, kuru var nopirkt aptiekā. Pielej nedaudz ūdens, pudeli aizbāž ar vati un atstāj siltā vietā. Ja pēc trijām dienām rozīnes uzpeldējušas, vīna raugs gatavs. Iegūto šķidrumu var droši pieliet vīnam, kurš nerūgst. Rūgšana sāksies pilnā sparā.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.