Tieši tikko ceptu piparkūku smarža ir tā, kas ienes mājās Ziemassvētku sajūtu. Vieni dod priekšroku trauslām un kraukšķīgām piparkūkām, kas viegli drūp un atstāj visapkārt smaržīgas drupačas. Citiem visgardākās šķiet mīkstās, kas vairāk atgādina prjaņikus. AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas blogu “Našķoties” piedāvā trīs piparkūku mīklas receptes, iedvesmojot ikvienu uzdrīkstēties pagatavot savu svētku gardumu.
Kraukšķīgās medus piparkūkas
(gatavās mīklas daudzums ap 1,2 kg)
Sastāvdaļas:
500 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
300 g medus
100 g tumši brūnā cukura
100 g skābā krējuma
100 g sviesta
40 — 50 g piparkūku garšvielu
30 g cepamā pulvera
ola
šķipsniņa sāls
Gatavošana:
Katliņā izkausē sviestu, tam pievieno medu, cukuru un sāli. Nepārtraukti maisot, karsē masu, līdz cukurs ir izkusis, tad pievieno piparkūku garšvielas.
Katliņa saturu atdzesē apmēram 15 minūtes, tad tajā iemaisa olu, skābo krējumu un cepamo pulveri. Pievieno pusi no miltiem, masu kārtīgi sajauc, tad pievieno atlikušos miltus un mīklu samīca ar rokām. Liek ledusskapī un atdzesē apmēram stundu.
Mīklu izrullē 0,3 cm biezu, ar formiņām veido piparkūkas, tās izkārto uz cepamās plātnes. Cep 180°C sakarsētā cepeškrāsnī 8 minūtes.
Lai Ziemassvētku smarža ienāk jūsu mājās!
Iesala piparkūkas
ar apelsīna miziņu
(gatavās mīklas daudzums ap 1,2 kg)
Sastāvdaļas:
650 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
250 g iesala ekstrakta
200 g sviesta
150 g tumši brūnā cukura
40 — 50 g piparkūku garšvielu
1 ola
50 g rīvētas apelsīna miziņas
30 g cepamā pulvera
šķipsniņa sāls
mandeles dekorēšanai
Gatavošana:
Katliņā izkausē sviestu, tam pievieno iesala ekstraktu, cukuru un sāli. Masu maisot karsē, līdz cukurs izkusis, tad pievieno piparkūku garšvielas un apelsīna miziņu.
Katliņa saturu atdzesē apmēram 15 minūtes, tad tajā iemaisa olu un cepamo pulveri. Pievieno pusi no miltiem, masu kārtīgi sajauc, tad pievieno atlikušos miltus un mīklu samīca ar rokām. Ledusskapī atdzesē apmēram stundu.
Mīklu izrullē 0,5 cm biezu, ar formiņām veido piparkūkas. Kārto uz cepamās plātnes, katrā piparkūkā iespiež vienu mandeli. Cep 180°C sakarsētā cepeškrāsnī 8 minūtes.
Piparkūku cepumi
ar šokolādi
(gatavās mīklas daudzums ap 900 g)
Sastāvdaļas:
iesaiņojums “Dobeles dzirnavnieka” šokolādes kēksa maisījuma
100 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
80 g eļļas pēc izvēles
80 g tumšā cukura sīrupa
2 olas
40 g piparkūku garšvielu
šķipsniņa sāls
tumšā šokolāde
Gatavošana:
Šokolādes kēksa maisījumu sajauc ar kviešu miltiem, sāli un piparkūku garšvielām.
Olas un cukura sīrupu ar mikseri kuļ apmēram divas minūtes, tad pievieno eļļu.
Sausās sastāvdaļas sajauc ar slapjajām. Ar rokām samīca mīklu un to stundu atdzesē ledusskapī.
Mīklu izrullē centimetru biezu, ar formiņām veido cepumus un kārto tos uz cepamās plātnes. Cepumus cep 180°C sakarsētā cepeškrāsnī 7—8 minūtes, vēlāk atdzesē un iemērc kausētā šokolādē, izrotā ar sakapātiem riekstiem vai cukura dekoriem. ◆
Ziemassvētku vecīšu
un dāvanu tāfelītes
Ielūkojoties šīs ziemas sezonas tendencēs, daudzviet dominē glazētas cepumu un piparkūku tāfelītes. Ar garumu un platumu var brīvi improvizēt, tāpat kā ar garnēšanu. Ja nav pelēko toņu, to vietā var izmantot citus. Ja rūpīgi ieskatīsities attēlā, zīmējumi nav sarežģīti, ja neuzdrīkstaties veidot Ziemassvētku vecīti, tad dāvanas un eglītes jums nudien sanāks, to var papildināt ar pērlītēm. Izdekorētās tāfelītes lieliski noder dāvināšanai, pa vienai tās var iesaiņot caurspīdīgā maisiņā, bet komplekts burvīgi izskatīsies kartona kastītē.◆
Aktualitāti nezaudē “izkusušie” sniegavīri
Pirms vairākiem gadiem sevi pieteica “izkusušie” sniegavīri, iespējams, tas saistīts ar klimata pārmaiņām un Latvijas siltajām ziemām. Sniegavīri joprojām nav zaudējuši aktualitāti, mainījusies tikai to veidošana. Patiesībā šie ir visvienkāršākie, taču bērnos izraisa tikpat lielu sajūsmu. Dekorēšanai nepieciešama vien baltā glazūra, brūnā šokolāde un kripatiņa oranžās krāsvielas.◆
Sniega bumbas
maģiskais pieskāriens
Sniega bumbām piemīt kas maģisks, tās apbur gan bērnus, gan pieaugušos. Tām ne vienmēr ir jābūt stikla, sniega bumbas var būt veidotas no kraukšķīgas piparkūkas. ◆
Svētku klasika — eglītes
Kas gan ir Ziemassvētki bez egles? Šī forma dominē arī piparkūkās un cepumos, tikai vienkāršotā variantā, kas atvieglo glazēšanu. Lai iegūtu tumši zaļāku toni, iesaku izmantot lielāku tilpumu pārtikas krāsvielas.◆


