Vallietis Jānis Šilēns ar pirmajām pašaudzētajām zemenēm Aizkraukles tirgū bija jau pirms nedēļas. Patlaban raža dubultojusies, un Jānis dienā pārdod ap divdesmit kilogramu ogu.
Vallietis Jānis Šilēns ar pirmajām pašaudzētajām zemenēm Aizkraukles tirgū bija jau pirms nedēļas. Patlaban raža dubultojusies, un Jānis dienā pārdod ap divdesmit kilogramu ogu.
Jānis Šilēns zemenes audzē kopš 1980. gada. Apmēram 2000 kvadrātmetru platībā zemenes ienākas plēvju mājās, vēl 1000 kvadrātmetros tās iestādītas atklātā laukā. Lai ogas neapliptu ar zemi, dobes izklātas salmiem.
— Katru gadu iestādu un izmēģinu kādu jaunu zemeņu šķirni, — stāsta audzētājs. — Lasu grāmatas, eksperimentēju, lai ogas būtu gardas un lielas. Labākās vedu pārdot, pārējās lietojam paši — vārām ievārījumu, kompotu, arī saldējam svaigas.
Jāņa Šilēna preci ik dienu var nopirkt Aizkraukles tirgū, kur aiz letes arvien sastopams pats saimnieks. Tirgū viņš ierodas ar apmēram 15—20 kilogramiem nule lasītu ogu, un atpakaļ nav jāved neviena zemene.
— Visas izpērk, — priecājas Jānis Šilēns. — Pašlaik zemenes maksā no diviem līdz četriem latiem par kilogramu. Par pirmajām prasīju piecus latus, un cilvēki pirka labprāt. Man zemenes būs vēl visu jūliju, tad tās kļūs lētākas, un cilvēki pirks vairāk. Piemēram, pērn vēlīnās zemenes maksāja 80 santīmu par kilogramu, un dienā es pārdevu ap 50 kilogramiem ogu.
Jānis Šilēns audzē arī kāpostus, iepriekšējos gados bijuši kartupeļi, bet to audzēšana pārtraukta — daudz stundu aizritējis zemeņu dobēs, un tupeņiem neatlicis laika.