Otrdiena, 23. decembris
Viktorija, Balva
weather-icon
+-6° C, vējš 1.58 m/s, ZR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Trīs vienkāršas receptes steidzīgai ikdienai un mierīgiem svētkiem

Ikreiz, kad man uzdod jautājumu par to, ko ikdienā ēdu vai gatavoju, es samulstu un nespēju atcerēties. Atbildot — šoreiz vēlos ar jums padalīties receptēs, kur katrai ir savs stāsts, kā tā pie manis nonākusi. 
Ances Andrējevas-Empeles
teksts un foto

Salāti ar bulguru un tunci
Ar bulguru mani iepazīstināja māsa Marta, uzcienājot ar pašgatavotiem vienkāršiem un svaigiem salātiem. Šī recepte nav gluži tie salāti, kuros bulguru baudīju pirmo reizi, bet gan mana versija par ļoti ātri pagatavojamām, veselīgām un sātīgām pusdienām. 
Bulgurs ir putraimi, kurus gatavo, apstrādājot kviešu graudus. Šie putraimi ir vieni no veselīgākajiem, jo tajos ir visvairāk šķiedrvielu, B vitamīns un kālijs, un tie nodrošina ilgu sāta sajūtu.

Sastāvdaļas:   
bulgurs (izmantoju brūno pilngraudu
bulguru)
tunča konservi savā sulā
salātu siers — brinzas, fitaki vai cits
mango
salāti (spināti, ledus salāts, Ķīnas kāposts, rukola,
salātu mikslis u. tml.)
sāls (vārot bulguru, pievienoju vārīšanās procesā)
Salātu mērcei:
2 tējkarotes angļu sinepju
15 ml balzamiko etiķa
50 ml olīveļļas
strīķēta tējkarote sāls
strīķēta tējkarote cukura

Pagatavošana:
Vāra bulguru, kā norādīts uz iepakojuma. Tikmēr pagatavo mērci salātiem, sajaucot visas sastāvdaļas kopā un cītīgi samaisot. Ņem šķīvi un uz tā uzklāj nedaudz mērces. Tad liek izvēlētos salātus. (Ja izmantojat Ķīnas kāpostu, tad sagrieziet smalkās skaidiņās.)
Uz salātiem liek bulguru, tad tunci, sagrieztu salātu sieru un mango gabaliņus. Ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz mērces.
Pasniedz kopā ar iemīļotāko maizi.  Bulgurs salātos labi garšos arī atdzisis. Katru sastāvdaļu var pievienot vēlamajā daudzumā.


Makaronu salāti
ar saulē kaltētiem tomātiem un tunci
Cik labi, ka ir draugi, kuri gatavo. Ideja šiem salātiem man radās pēc tam, kad, esot Rīgā, pirms došanās mājās iegriezos pie bijušās kursabiedrenes uz kafiju un beigās — neplānota maltīte, kurā man tika pagatavots tuncis ar konservētu kukurūzu un majonēzi, kas ļoti labi garšoja, uzlikts uz maizītes. Šis salikums man tik ļoti palika atmiņā, ka izlēmu pievienot tam vēl divas iemīļotākās sastāvdaļas, tā radās vieni no ātrāk pagatavojamajiem un gardākajiem salātiem svētku un ikdienas galdam.

Sastāvdaļas:  
250 g makaronu (izmantoju mini ‘‘Conchiglie’’—konkile
gliemežvāku formā)
½—1 kārba (vidējā ~400 g) konservētas kukurūzas
1 kārba tunča konservu savā sulā
~10 saulē kaltētu tomātu
sāls (vārot makaronus, pievienoju vārīšanās procesā)
majonēze

Pagatavošana:
Izvāra makaronus, nokāš un noskalo aukstā ūdenī, lai tie nesalīp. Pilnībā atdzesē un liek izvēlētajā salātu bļodā. Smalkos gabaliņos sagriež saulē kaltētos tomātus un pievieno makaroniem. Pēc tam pievieno pārējās sastāvdaļas. Tunča un kukurūzas konserviem pirms pievienošanas lieko šķidrumu nolej.  Pēdējo pievieno majonēzi.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.