Sestdiena, 20. decembris
Arta, Minjona
weather-icon
+2° C, vējš 0.45 m/s, D-DR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Tomātu ēdieni

16. gadsimtā spāņu iekarotāji atgriezās no Dienvidamerikas un atveda Peru ābolus — mazus dzeltenus auglīšus.

16. gadsimtā spāņu iekarotāji atgriezās no Dienvidamerikas un atveda Peru ābolus — mazus dzeltenus auglīšus. Tikai divsimt gadu vēlāk radīti sarkanie tomāti, kādus mēs tos pazīstam šodien.
Tomātu sacepums
600 g mazu sarkano un dzelteno tomātiņu, 8 olas, 100 gramu krējuma, 3 ēdamkarotes rīvēta Parmas siera, 1 izspiesta ķiploka daiviņa, 50 g plānās strēmelītēs sagriezta šķiņķa, 4 ēdamkarotes sakapātu zaļumu — bazilika, pētersīļu un raudenes, pustējkarote sāls, malti pipari, olīveļļa.
Tomātus šķērsām pārgriež uz pusēm. Olas sakuļ ar krējumu. Pievieno rīvētu sieru, ķiplokus, šķiņķi un zaļumus, pieber sāli un piparus.
Pannā sakarsē eļļu, ieber tomātus un apcep, pēc tam apgriež otrādi. Uzmanīgi pielej olu maisījumu. Pannai uzliek vāku un nemaisot 15 minūšu karsē.
Sacepums labi garšo gan silts, gan auksts kopā ar maizi un salātiem.
Tomātu biezenis
2 sīpoli, 2 ķiploka daiviņas, 2 seleriju kāti, 1 burkāns, 1,5 kg tomātu, buntīte majorāna, 4 ēdamkarotes olīveļļas, 2 laurulapas, sāls, malti melnie pipari.
Sīpolus un ķiplokus nomizo un sīki sakapā. Seleriju nomazgā, notīra un sagriež gabaliņos. Burkānu nomizo un sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Tomātus blanšē verdošā ūdenī, pēc tam noskalo zem auksta ūdens strūklas, nomizo un sagriež mazos gabaliņos. Majorānu nomazgā, nosusina un noplūc lapiņas.
Lielā katlā sakarsē olīveļļu, pieber sīpolus un ķiplokus, mazliet pasautē, pēc tam pievieno tomātus, selerijas, majorānu un lauru- lapas. Visu samaisa un uz lēnas uguns sautē 20 minūšu. Pieber sāli un piparus.
Laurulapas izņem. Biezeni pilda burciņās un aizvāko. Tumšā, vēsā vietā biezeni var glabāt apmēram pusgadu. Tomātu biezenis labi garšo kā piedeva makaroniem, sautētiem dārzeņiem un picām.
Marinēti tomātiņi
2 kg mazo kokteiļtomātiņu, 2 lieli sīpoli, 1 ķiploka galviņa, 6 sarkanā čili pipara pākstis, 4 estragona zariņi, buntīte timiāna, 10 melno piparu graudiņu, 1 l baltvīna etiķa, 3/4 l ūdens, 2 tējkarotes sāls, 50 g cukura, 1 tējkarote konservu garšvielu maisījuma (nopērkams veiklalos).
Tomātus nomazgā, rūpīgi nosusina un izgriež zaļās serdes. Ar koka irbulīti vairākās vietās sadursta. Sīpolus nomizo un sagriež ripiņās. Ķiploku sadala daiviņās un nomizo. Čili pākstis notīra un sagriež ripiņās. Estragonu un timiānu nomazgā un rūpīgi nosusina.
Tomātus kopā ar sīpolu ripiņām, ķiploku daiviņām, čili ripiņām, estragonu, timiānu un pipariem pilda burciņās.
Etiķi kopā ar ūdeni, sāli, pipariem un konservu garšvielām uzvāra un karstu pārlej tomātiem.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.