Sunākstieša Zigmāra Vītola saimniecībā sācies smiltsērkšķu ražas laiks, un cilvēki var turp doties, lai šīs vērtīgās ogas pielasītu sev.
Šovasar rakstījām, ka sunākstieša Zigmāra Vītola saimniecībā cilvēki var lasīt krūmmellenes, bet pirms nedēļas sācies arī smiltsērkšķu laiks. Šo vērtīgo ogu krūmi sunākstieša saimniecībā aug piecu hektāru platībā.
Zigmārs stāsta, ka smiltsērkšķu raža šogad ir laba. Daļu ogu viņš pārdod iepircējiem, krūmam izgriežot apmēram trešo daļu zaru kopā ar ogām. Pārējās ogas aicināti nolasīt cilvēki, iegādājoties tās sev.
“Lasītāju interese vēl nav īpaši liela, taču cilvēki brauc un lasa,” atklāj Zigmārs. Viņš piebilst, ka ogas būs vēl apmēram divas nedēļas. Cilvēkiem, kuri grib tās pielasīt, iepriekš jāsazinās ar dārza saimnieku.
Zigmārs Vītols stāsta, ka smiltsērkšķi ir ļoti vērtīgas ogas, kas organismu apgādās ar dabiskajiem vitamīniem, jo to lapas un ogas satur principā visus dabā esošos vitamīnus.
No auga ogām var pagatavot arī daudz interesantu ēdienu un dzērienu — želejas, ievārījumus, sīrupus. ◆
Smiltsērkšķu un ķirbju ievārījums
700 g smiltsērkšķu ogu,
1 kg ķirbju (vai ābolu),
1 apelsīns,
700 g cukura.
Smiltsērkšķu ogas samaļ un izberž caur smalku sietu. Ābolus nomizo, izgriež serdes un samaļ. Apelsīna miziņu norīvē ar rīvi, pašu apelsīnu nomizo, pēc iespējas vairāk noņemot baltās plēves, un sagriež mazos gabaliņos.
Ābolu un smiltsērkšķu biezeņus samaisa, pieliek apelsīna gabaliņus, pieber rīvēto apelsīna miziņu, uzvāra. Pieber cukuru un vāra uz nelielas uguns vēl 5 līdz 10 minūtes.
Ļauj mazliet pastāvēt, lai apelsīna gabaliņi vienmērīgi sadalās pa ievārījumu, lej burkās un aizvāko.
