Kad rudenī vējš krāsainās lapas rauj no koku zariem, klāt kāpostu skābēšanas laiks.
Kad rudenī vējš krāsainās lapas rauj no koku zariem, klāt kāpostu skābēšanas laiks. Vallieši zina, ka vieni no visgaršīgākajiem skābētajiem kāpostiem pagastā izdodas Sandrai Markūnei.
–– Kāpostus audzēju jau vairāk nekā desmit gadu, –– saka Sandra Markūne. –– Tie gandrīz vienlīdz labi izaug jebkuros laika apstākļos. Vienīgi pagājusī vasara bija ļoti sausa. Kā paredzēdama, kāpostu iestādīju nedaudz. Šopavasar gan ap 7000 stādu. Kaut gan kāpostus nelaistu, gandrīz visi dēsti izauguši. Tāpēc šogad atkal varu priecāties par lielisku ražu. Arī laika apstākļi augšanai netraucēja.
No agrīnajiem kāpostiem audzēju ‘Gribovas’ un ‘Parel’ šķirnes, bet no vēlīnajām –– ‘Jaguar’, ‘Megatonna’, ‘Krauthaizer’, ‘Bartalo’, ‘Kasandra’. Tieši ‘Kasandra’ šķirnes kāpostu iedēstīju visvairāk. Tiem ir stingras, vidēji lielas galviņas. Tās nav tik lielas kā ‘Megatonnai’, ir ērti sasmalcināmas. Sēklas parasti pērku Rāmavā. Tās gan ir visai dārgas, taču kāposti, kuri no tām auguši, parasti neslimo un ir veselīgi.
Šogad kārtējo reizi pārliecinājos, ka, audzējot kāpostus, jāievēro ticējumi. Jāstāda tajās dienās, kuru nosaukumos nav burta „r”. Tad kāpostus neēd tārpi, arī spradži laukam met līkumu. Lauka malā noteikti jāiesēj koriandrs. Lasīju, ka tārpu atbaidīšanai palīdz arī uz mietiņiem uzspraustas tukšas olas. Šo metodi gan vēl neesmu izmēģinājusi.
Savukārt, ja vēlas iegūt labus skābētos kāpostus, jāskābē jaunā vai pilnā mēnesī, tad tie ir daudz stingrāki un kraukšķīgāki. Vecā mēnesī skābētie bieži vien ir mīksti un negaršīgi.
Recepte ir ļoti vienkārša. Kāpostus saēvelēju, pievienoju sāli, cukuru, ķimenes. Samaisu, tad piegriežu burkāna šķēlītes, sastampāju un blīvi pildu emaljētos katlos. Trīs dienas turu siltākā vietā. Kad sāk rūgt, ar koka iesmu no kāpostiem jāpalīdz izdalīties gāzei, tad kāposti nebūs rūgti.
Ir vēl kāds noslēpums. Lai kāposti būtu garšīgi, darbs jāveic ar mīlestību. Tā ir mana slepenā piedeva.
Kāpostus pa ziemu parasti glabāju stirpās turpat uz lauka. Tos vajag tikai pārklāt ar biezu salmu kārtu un ierīkot ventilāciju. Tad sals galviņām nekaitē.
Skābēju tad, kad ir pieprasījums. Kāpostus pērk pagasta ļaudis un arī uzpircēji. Tas ģimenei ir labs atspaids.