Piektdiena, 17. oktobris
Gaits, Karīna, Gaitis
weather-icon
+1° C, vējš 1.11 m/s, DA vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Skābpiena dzērieni jeb Kas lācītim vēderā

Neveselīgs dzīvesveids un nesabalansēts uzturs, antibiotikas, šķiedrvielu trūkums uzturā, caureja, kā arī palielināts stresa līmenis un apkārtējās vides faktori — jebkurš no šiem iemesliem spēj ietekmēt cilvēka zarnu traktā mītošo labo un slikto baktēriju līdzsvaru.
“Sievietēm ir apmēram par
10 centimetriem garāks gremošanas trakts, tādēļ viņas biežāk cieš no diskomforta vēdera lejasdaļā nekā vīrieši. Apmēram 80 procentu iedzīvotāju laiku pa laikam izjūt diskomfortu gremošanas traktā, taču puse no viņiem uzskata, ka tas ir normāli un necenšas to novērst,” zina teikt Asnate Ķirse, kas ieguvusi veselības zinātņu maģistra grādu uzturzinātnē Latvijas Lauksaimniecības universitātē.
“Tā kā mūsu zarnu trakts pats par sevi ir imūnās sistēmas daļa, mēdz teikt, ka, lai parūpētos par savu smadzeņu veselību, jāsāk ar gremošanas traktu,” par to uzturzinātniece ir pārliecināta.
Cilvēka organismā ir vairāk nekā 100 triljonu šūnu, bet tikai 10 procentu no tām ir cilvēka. Pārējie 90 procentu ir uz ādas un orgānu sistēmu virsmas dzīvojošie mikroorganismi. Zarnu mikroflora ir jāatjauno un jāuztur, jo tās līdzsvara izjaukšanas gadījumā var novājināties imūnā sistēma, ar laiku parādīties dažādi veselības traucējumi.
Tas nozīmē, ka uzturā nepieciešams lietot pārtikas produktus, kas var labvēlīgi ietekmēt mūsu zarnu mikrofloru. Tādi ir mums vislabāk zināmie skābpiena dzērieni — paniņas, tīrkultūra, rjaženka, kefīrs, jogurts un lakto, jo tie satur tā saucamās labās baktērijas, kas pozitīvi ietekmē organismu.
Ko nozīmē “labās baktērijas”?
Probiotiskās baktērijas ir dzīvi mikroorganismi, kas, uzņemti atbilstošā daudzumā, labvēlīgi ietekmē gremošanas traktu un veselību kopumā. Lielākā daļa skābpiena dzērienu šīs baktērijas satur. Probiotikas tulkojumā no grieķu valodas (pro biotica) nozīmē “dzīvībai”, kas ir pretējs vārdam antibiotikas — “pret dzīvību”.
Raudzētos piena produktos ir palielināts B grupas vitamīnu īpatsvars. Labās baktērijas, attīstoties mūsu zarnu traktā, nodrošina pareizo skābes līmeni, jo producē organiskās skābes, kas kavē zarnu traktā esošo slikto jeb patogēno baktēriju vairošanos, tādējādi saglabājot optimālu līdzsvaru un regulējot vēdera izeju. Šo funkciju vislabāk veic Lactobacillus, Bifidobacterium un Streptococcus baktēriju saimes.
Atsevišķi probiotisko baktēriju veidi stimulē tā saucamā sekretorā imūnglobulīna (IgA) produkciju, tādējādi spēcinot imūnsistēmas darbību. Imunitāti stiprinošas funkcijas piemīt arī biopeptīdiem, kuri rodas piena olbaltumvielas — kazeīna — hidrolīzē ar Lactobacillus helveticus. Tādējādi, lietojot produktus ar labajām baktērijām, iespējams nodarboties ar modernu un tajā pašā laikā sensenu ārstēšanas metodi — ārstēt sevi ar uzturu.
Kā izvēlēties
Visi skābpiena dzērieni organismā tiek izmantoti jeb asimilēti labāk nekā piens, turklāt pozitīvais aspekts ir skābpiena produktos esošās pienskābās baktērijas.
“Iepērkoties jāsāk nevis ar glītākā iesaiņojuma meklējumiem, bet ar produkta sastāvdaļu lasīšanu. Noteikti jāpievērš uzmanība šo produktu tauku saturam — ikdienas lietošanai vislabāk izvēlēties tos, kas satur ne vairāk kā divus trīs gramus  piesātināto taukskābju uz 100 gramiem skābpiena dzēriena,” iesaka uzturzinātnes speciāliste A. Ķirse.
Vairieties no cukura
Taču vēl svarīgāk par taukiem ir saprast, cik daudz tīra cukura pievienots skābpiena dzērieniem ar augļu piedevām. Diemžēl tajos jogurtos, kas īpaši iecienīti jauniešu un bērnu vidū, ir pārlieku daudz cukura, kā arī dažādas krāsvielu un citas piedevas, kas viņu organismam nav nepieciešamas.
Arī bezpiedevu skābpiena dzērienos ir ogļhidrāti — piena cukurs jeb laktoze, kas nav pārraudzēta pienskābo baktēriju klātbūtnē. Vidēji tās saturs svārstās līdz pieciem procentiem (jeb pieciem gramiem uz 100 gramiem produkta).
Skābpiena dzērieni ar augļu piedevām, īpaši jogurti, satur pat līdz 17 gramiem ogļhidrātu uz 100 gramiem produkta, tātad — līdz 13 gramiem papildus pievienota baltā cukura, kas noteikti uzskatāms par negatīvu aspektu. Ņemot vērā, ka viena jogurta porcija ir 150 gramu, uzņemtais cukura daudzums jau ir puse no ieteicamās dienas cukura daudzuma. Turklāt jārēķinās, ka liela daļa skābpiena dzērienu ar augļu vai ogu piedevām saturēs kādu E ciparu — krāsvielu vai stabilizatoru, lai nodrošinātu skaistu atbilstošās piedevas krāsu un noturētu augļu vai ogu gabaliņus vienmērīgi izkliedētus visā produkta masā.
Arī lakto ar piedevām satur samērā daudz cukura, taču pozitīvi vērtējams, ka tam nav pievienoti konservanti, sintētiskie aromatizētāji un krāsvielas.
Vislabākā izvēle ir ņemt jebkuru skābpiena dzērienu bez piedevām, kuru pēc tam var viegli papildināt ar ogām un augļiem (vai ievārījumu) pēc savas izvēles.
Par savu pieredzi A. Ķirse stāsta: “Es pati labprāt reizi pa reizei lietotu arī skābpiena dzērienus ar piedevām, kas uz produkta iesaiņojuma izskatās gana kārdinošas, taču tie ir daudz par saldu manām garšas kārpiņām.” ◆

Paniņas ir diētisks produkts, jo tām ir ļoti zems tauku saturs (līdz 0,5 procentiem) un nav dārgs. Tās ir sviesta ražošanas blakusprodukts, kas ieraudzēts ar pienskābo baktēriju ieraugu un satur daudz vērtīgu vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu. Veikalu plauktos atrodamas klasiskās paniņas un ar garšas piedevām.

Tīrkultūra ir veselīgs un atspirdzinošs produkts, ko ražo no piena, ieraudzējot ar pienskābes baktēriju ieraugu. Tīrkultūrai piemīt maiga, kefīram līdzīga garša, tai ir stingra un blīva konsistence. Līdzīgi kā paniņas pieejama bez piedevām un ar dažādām augļu vai ogu garšām. Tauku saturs — līdz
3,5 procentiem.

Rjaženka tiek iegūta, pienu augstā temperatūrā ilgstoši karsējot, taču nepieļaujot uzvārīšanos, pēc tam ieraudzējot to ar termofilo pienskābo baktēriju ieraugu. Piena karsēšanas process nodrošina rjaženkai raksturīgo bēšo nokrāsu un karsēta piena garšas īpatnības. Tauku saturs no diviem līdz četriem procentiem.

Kefīrs ir piena produkts, kas ieraudzēts ar pienskābajām baktērijām un rauga sēnīti Candida kefir. Klasiskā kefīra tauku saturs ir no diviem līdz 4,3 procentiem. Piemēram, “Valmieras piena” “Salātu kefīrs” satur pat
7,5 procentus tauku, tādēļ dietologi to iesaka lietot krējuma vietā. Dažādu ražotāju kefīrs atšķiras ne tikai ar tauku saturu, bet arī ar konsistenci — no ļoti šķidras līdz diezgan biezai. Pienskābās baktērijas, kuru efektivitāte ir zinātniski pierādīta — Lactobacillus rhamnossus GG —, atrodamas “Valio Gefilus” kefīrā ar 2,5% tauku.

Jogurts ir skābpiena produkts, kas ieraudzēts ar jogurta kultūru, visbiežāk Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus un Streptococcus thermophilus. Tauku saturs jogurtā var atšķirties ievērojami: vājpiena jogurts satur līdz 0,5 procentiem tauku, jogurtā ar zemu tauku saturu ir līdz diviem procentiem tauku, bet pilnpiena jogurtā var būt līdz četriem procentiem tauku. Baltā jeb bezpiedevu jogurta iegūšanai pietiek ar divām sastāvdaļām — pienu un pienskābo baktēriju ieraugu. Bez klasiskā jogurta veikalos nopērkami arī grieķu un turku jogurti. To ražošanā izmanto īpašu nosusināšanas metodi, lai atdalītu sūkalas, kas ļauj koncentrēt olbaltumvielas. Šādi tiek panākta produktu krēmīgā konsistence bez jebkādiem biezinātājiem, stabilizatoriem vai citām E vielām. “Tukuma piena” “Baltais” grieķu jogurtā bez piedevām ir trīs reizes augstāks olbaltumvielu saturs (deviņi procenti) nekā citos jogurtos, savukārt divas reizes mazāks ogļhidrātu daudzums, arī tauku daudzums nepārsniedz divus procentus, turklāt šajā jogurtā ir arī labās baktērijas, kas veido pareizu zarnu mikrofloru un uzlabo gremošanu. Pārējo veikalu plauktos atrodamo grieķu un turku jogurta pamatu veido skābais vai saldais krējums, tādēļ tauku saturs ir diezgan augsts — 10 procentu, savukārt bezpiedevu jogurtos tauku saturs parasti nepārsniedz piecus procentus. Taču, salīdzinot ar krējumu, priekšroka jādod grieķu vai turku jogurtam, kurus lieliski var izmantot arī auksto mērču un desertu pagatavošanai.

Lakto ir raudzēts piena produkts, kas satur labvēlīgās Lactobacillus acidophilus LA-5 un Bifidobacterium BB-12 baktērijas. Lakto ir diētisks produkts, kurā tauku saturs nepārsniedz divus procentus. Veikalu plauktos atrodams arī bezpiedevu lakto. Visbiežāk organisma atveseļošanai iesaka tieši lakto, jo tas ir pašmāju produkts, turklāt norādīts, tieši kādas baktērijas ir tā sastāvā.

Skābpiena dzērieni ar augļu piedevām jāuzskata par ēdienu, tos nedrīkst lietot kā dzērienu ūdens vietā, it īpaši tas attiecas uz cilvēkiem ar mazkustīgu dzīvesveidu un lieko svaru.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.