Visi zaļumi satur karotīnu, vitamīnus, folijskābi.
Visi zaļumi satur karotīnu, vitamīnus, folijskābi. Tie uzlabo ēstgribu un gremošanu, ieteicami cilvēkiem, kuriem ir nosliece uz aptaukošanos, kā arī atslodzes dienās, nepieciešami asiņu radīšanai.
Zaļbarības salātos esošie kālija sāļi palīdz organismam atbrīvoties no liekā ūdens, C vitamīns normalizē holesterīna saturu, balastvielas veicina holesterīna izvadīšanu no organisma. Tāpēc lietosim tos uzturā!
Skābenes un spināti ieteicami cilvēkiem, kuri slimo ar mazasinību, kūtru zarnu darbību, kā arī nervu slimībām. Spināti ārstē sirds un asinsvadu slimības (satur kālija sāļus). Tajos ir P, K un E grupas vitamīni. Spināti ieteicami arī osteohondrozes slimniekiem.
Gurķumētras iedarbojas uzmundrinoši, stiprina sirdi un nervus, tīra asinis (gurķumētru lapas labi palīdz pret bišu, lapseņu un citu kukaiņu kodumiem, kas rada pampumu — dzēluma vietu ierīvē ar saberztu lapu).
Ar nātru salātiem uzņemsiet C vitamīnu, karotīnu, olbaltumvielas, minerālvielas un fitoncīdus. Nātru lapu salāti uzlabo asinsriti, palielina hemoglobīna, eritrocītu daudzumu, sekmē asins sarecēšanu.
Pienenes satur karotīnu, riboflavīnu, C vitamīnu.
Arī balandas satur C vitamīnu un minerālvielas.
Ar kressalātiem varam uzņemt C vitamīnu, kā arī B1, B2, PP vitamīnus, folijskābi, karotīnu, minerālvielas, olbaltumvielas, ogļhidrātus.
Virzas salāti
3 saujas dārza virzas, sauja loku, sauja diļļu, krējums, sāls pēc garšas.
Dārza virzu nomazgā un notecina. Virzu, lokus un dilles sagriež, sajauc un pārlej ar krējumu, pievieno sāli.
Pieneņu un skābeņu salāti
2 saujas pieneņu lapu, sauja skābeņu, sauja loku, krējums, sāls pēc garšas. Lai novērstu rūgtumu, pieneņu lapas 10—15 minūšu mērcē sālsūdenī.
Pieneņu un skābeņu lapas sagriež, sajauc, pievieno sīki sagrieztus lokus, pieliek sāli un krējumu.
Zaļbarības salāti
Sauja skābeņu, neliela sauja pieneņu lapu, sauja nātru lapu, neliela sauja kressalātu, saišķītis gurķumētras, saišķis diļļu, majonēze.
Nomazgātus zaļumus sagriež, pievieno majonēzi. Uzber dilles.
Balandu un skābeņu salāti
1 sauja balandu, 1 sauja skābeņu, 1 sauja diļļu, krējums, sāls.
Nātres noplaucē, atdzesē, tad notecina.
Sagriež sīpolus un pētersīļu zaļumus, sajauc ar krējumu un sāli. Beigās pievieno sagrieztās nātres un visu labi sajauc.
“Rokasgrāmata sievietei”