Sastāvdaļas:
300 gramu mazsālītas siļķu filejas,
3 kartupeļi,
2 burkāni,
2 bietes,
150 gramu majonēzes,
25 grami želatīna.
Pagatavošana
Iedvesmojoties no šīs receptes un pārliecībā, ka šādi, siļķei “kažokā” līdzīgi, salāti noteikti iepriecinās acis un greznos jebkuru svētku galdu, kā arī, protams, labi garšos, tos jau pagatavoju, tiesa gan, dārzeņu, majonēzes un želatīna daudzumu ņemot proporcionāli pēc vajadzības, — tā, lai piepildītu šim nolūkam izraudzīto kēksu cepamo veidni.
Kartupeļus, burkānus un šoreiz arī bietes nomazgāju un izvārīju ar visām mizām. Dārzeņus atdzesēju un nomizoju. Bietes un burkānus atsevišķi sarīvēju uz rupjās rīves, bet kartupeļus sagriezu nelielos kubiņos, arī siļķu filejas un nelielu sīpoliņu. Želatīnu aplēju ar aukstu novārītu ūdeni un atstāju uzbriest, pēc tam izšķīdināju. Tad to sajaucu ar majonēzi un balto maisījumu sadalīju piecās daļās. Vienu piejaucu bietēm, otru — burkāniem, trešo — kartupeļiem, ceturto — siļķēm, bet piekto atstāju pārliešanai. Nu varēju piepildīt veidni. Jādarbojas gan veikli. Vispirms kārtām liku pusi biešu, tad — pusi siļķu ar sīpoliem, pēc tam — kartupeļu kārtu, virs tās — burkānus, tad atkal — atlikušās siļķes un atlikušo pusi rīvēto biešu. Visu pārlēju ar atstāto majonēzes un želatīna mērci un ievietoju ledusskapī sastingšanai. Pirms baudīšanas veidni ar salātiem uz dažām sekundēm iemērcu karstā ūdenī, lai tos labāk atbrīvot, un apvērsu krāšņo “mozaīku” lēzenā šķīvī.
Ķirbju mīklas rulete ar iebiezinātā piena krēmu
Sastāvdaļas:
120 gramu miltu, 50 gramu kukurūzas cietes, tējkarote cepamā pulvera, pustējkarote sodas, 200 gramu ķirbja mīkstuma, 3 olas, 160 gramu cukura, vaniļas cukurs, pustējkarote malta kanēļa, ceturtdaļtējkarote malta ingvera, šķipsniņa sāls, pūdercukurs; krēmam — 100 trekna bieza skābā krējuma, 3 ēdamkarotes vārīta iebiezinātā piena ar cukuru, tējkarote citrona sulas.
Pagatavošana
Šoreiz gardums, kura tapšanā izmantots ķirbis. Biezeni biju pagatavojusi jau iepriekš — ķirbi sagriezu gabaliņos un nelielā ūdens daudzumā izsutināju, tad nokāsu un mīkstumu sastampāju. Nu to varēju izmantot, cepot šādu ruleti.
Olas saputoju ar cukuru, vaniļas cukuru un sāli. Pieliku ķirbju biezeni, iesijāju kopā sajauktus miltus, garšvielas, cepamo pulveri, sodu un kukurūzas cieti un samaisīju skābā krējuma konsistences mīklu. To izlīdzināju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un liku cepties līdz 190 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 10 — 15 minūtes. Tad biskvītu ar dvieļa un tīras cepamā papīra loksnes palīdzību satinu rullītī, lai pilnībā atdziest.
Pildījumam skābo krējumu saputoju ar vārīto iebiezināto pienu un citrona sulu un ar šo masu pārziedu biskvītu. To atkal satinu ruletē un ievietoju ledusskapī. Vēlāk caur sietiņu apkaisīju ar pūdercukuru.