Skrīveriete Sofija Ābola zemes darbiem roku piešāvusi ne pa jokam. Viņas dārzs savulaik priecēja ar diviem simtiem raženu ķirbju. Sofijai patīk eksperimentēt, jau par ierastu lietu kļuvuši pašaudzētie zemesrieksti. Šogad riekstu klāstu papildina zemes mandeles.
Zemesriekstus Sofijas kundze audzē jau piekto gadu. Pats process ir diezgan vienkāršs, grūtākais ir tikt pie pirmās ražas. Veikalā nopērkamie zemesrieksti slikti dīgst, jo ir ķīmiski apstrādāti. Tas gan izdarāms, par to pārliecinājusies arī skrīveriete, taču šogad zemesriekstu sēklas viņai atsūtīja paziņa. Sofijas kundze zemesriekstus divas dienas mērcēja, tie dīgst mēnesi, tad maija beigās tos liek zemē. Īpašu kopšanu tie neprasa, ja nu vienīgi nezāles jāizravē. Tikpat pieticīgas ir zemes mandeles. To audzēšana neatšķiras no zemesriekstiem. Skrīveriete internetā izlasīja, ka zemes mandeles ir ļoti dārgi un ekstravaganti rieksti, tādēļ nolēma pamēģināt. Nu jau novākta pirmā raža, Latvijas klimatā tie jūtas ļoti labi. Sofija riekstus un citus Latvijas dārzos neierastus gardumus audzē savam priekam. “Bioloģiski audzētiem riekstiem ir citādāka garša kā tiem, kas pirkti veikalā. Man patīk eksperimentēt un izaudzēt interesantus produktus, gribas kaut ko tādu, kā nav citiem. Kad rieksti novākti, ļauju pastāvēt, notīru, nomazgāju, satīru un ļauju žūt,” stāsta skrīveriete. Sofijas kundzei rieksti ir veselīga uzkoda, taču to izmantošanas spektrs ir ļoti plašs, sākot no kūku dekorēšanas, līdz eļļas spiešanai.
Sofijas kundzes dārzs ir auglīgs, tajā sagaidīta brīnumaina augļu un ogu raža. Pērn dārzā iepriecināja spinātavenes. Vizuāli skaists un košs krūms kā pasakā. “Visa dobe bija sarkana! Ogas izskatījās pēc avenēm, taču garšoja pēc spinātiem. Arbūzi šogad auga griezdamies. To bija tik daudz, ka nācās izdalīt. Arī melones bija gardas un sulīgas,” par dažādību dārzā stāsta skrīveriete. Viena no nemainīgām rudens veltēm Sofijas kundzes dārzā ir ķirbji. Pirms četriem gadiem zemē iestādīja 2000 stādu un rudenī dārzu piepildīja septiņas tonnas ķirbju.
Skrīverietes dārzā ir auglīga augsne, Sofijas kundze lepojas, ka neizmanto ķīmiju un ļauj dabai pašai paveikt darbu. ◆
Fakti par zemesriekstiem
Zemesrieksti nemaz nav rieksti, bet gan pākšaugi. Mazie un gardie rieksti, kas ir teju vispopulārākie pasaulē, augšanas ziņā līdzinās kartupeļiem, jo tie nogatavojas, nevis tiecoties pret saules stariem, bet gan zem zemes, gluži kā kartupeļi.
Zemesrieksti ir viengadīgs augs, tāpēc katru gadu jāsēj no jauna. Auga garums sasniedz aptuveni 30 līdz 50 centimetrus. Zemesriekstu ziediņi ir dzelteni un zied tikai vienu dienu. Pēc tam zieds attīstās par sēklotni, kas noliecas pret augsni un ierušinās tajā. Tā sākas rieksta augšana. No iesēšanas līdz gatavam riekstam paiet no 90 līdz pat 150 dienām atkarībā no tā, kādas šķirnes zemesrieksti tiek audzēti. Zemesriekstiem piemērota labi drenēta augsne, lai rieksti saņemtu pietiekami daudz mitruma, bet augsne nedrīkst būt pārāk mālaina.
Zemesriekstu uzturvērtība ir iespaidīga. Auga sēklas ir bagātas ar šķiedrvielām, un tās satur 13 vitamīnus un 26 minerālvielas, kas mūsdienu pārtikā bieži vien ir nepietiekamā daudzumā. “Kilograms zemesriekstu satur vairāk olbaltumvielu, minerālvielu un vitamīnu nekā kilograms liellopu aknu,” teikts Britu enciklopēdijā. Taču uzmanieties, svara vērotāji! Zemesriekstos ir vairāk tauku nekā putukrējumā un vairāk kaloriju nekā cukurā.
Fakti par zemes mandelēm
Pēc izskata it kā rieksts, kas zināms arī kā čufa, ēdamā dižmeldra un tīģerrieksts, nav īsti rieksts, bet sakņu gumi, auguši zemē, gluži kā kartupeļi, bet riekstainās garšas un arī izskata dēļ ieguvuši savu “riekstaino” nosaukumu. Zemes mandelei ir lieliskas uztura īpašības, tauku sastāvs līdzīgs olīvām un ļoti bagātīgs minerālvielu saturs, īpaši fosfora un kālija. Satur daudz olbaltumvielu, dabīgo cukuru un cietes, E vitamīnu un Omega 9 taukskābes. Pēc garšas atgādina lazdu riekstus. Ēd svaigus, ceptus vai vārītus, izmanto desertu pagatavošanā.
Savu veselīgo īpašību dēļ pasaulē tas iekļuvis SUPERFOODS kategorijā tā sastāvā esošās cietes dēļ, kas normalizē cukura līmeni asinīs, veicina normālu gremošanas sistēmas un zarnu trakta darbību.

