Piektdiena, 12. septembris
Erna, Evita, Eva
weather-icon
+14° C, vējš 0.45 m/s, D-DR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Receptes, kas Valentīna dienu padarīs vēl saldāku

Neatkarīgi no tā, cik gardus kārumus iespējams nopirkt veikalos, paša gatavoti našķi vienmēr piešķirs īpašu “odziņu”. Tā kā Valentīna diena asociējas ar šokolādi, rozā krāsu un romantisku noskaņu, AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas blogeri Betiju Kalēju piedāvā trīs mīlestības pilnas recepšu idejas, kā pārsteigt savu mīļoto svētkos.

“Cake pops” jeb kūka uz kociņa ar šokolādi
Sastāvdaļas mīklai (40 gab. “cake pops” bumbiņām):
* “Dobeles dzirnavnieka” mājas kēksa maisījums
* 110 g augu eļļas, papildu eļļa formas ietaukošanai
* 300 g krēmsiera
* 3 ēdamkarotes pūdercukura
* 150 ml ūdens
* kociņi/iesmiņi
šokolādes glazūrai:
* 400 g šokolādes pēc izvēles
* cukura pērlītes dekorēšanai
Gatavošana:
Kēksa pagatavošanai lielā bļodā ieber sauso maisījumu, kurā iemaisa eļļu un ūdeni. Sastāvdaļas samaisa, līdz mīkla ir viendabīgā konsistencē, un atstāj uz 10 minūtēm.
Mīklu ielej ietaukotā veidnē un atkarībā no veidnes izmēra ap 180° C sakarsētā cepeškrāsnī cep 25 — 40 min., līdz, iedurot kociņu, nav redzama neizcepta mīkla. Ļauj kēksam atdzist līdz istabas temperatūrai, tad to sīki sadrupina, pievieno krēmsieru, pūdercukuru un visu samaisa, līdz iegūta cepumu mīklai līdzīga konsistence.
No maisījuma veido nelielas bumbiņas, tās kārto uz šķīvja un liek ledusskapī vismaz uz stundu.
Karsta ūdens peldē izkausē šokolādi, katru kociņu iemērc šokolādē 3 mm dziļi un tad iedur kēksa bumbiņā. Bumbiņas liek atpakaļ ledusskapī uz 5 minūtēm.
Uz kociņiem nostiprinātās kēksa bumbiņas pa vienai iemērc šokolādes glazūrā, lieko šokolādi notecina un irbulīšus nostiprina vertikāli. Dekorē ar cukura pērlītēm.
Kārtojums
ar maskarpones siera un citronu krēmu
Sastāvdaļas kēksam:
* “Dobeles dzirnavnieka” mājas kēksa maisījums
* 110 g augu eļļas, papildu eļļa formas ietaukošanai
* 200 g svaigu vai saldētu aveņu
* 150 ml ūdens
maskarpones siera krēmam:
* 500 g maskarpones siera (istabas temperatūrā)
* 100 g baltās šokolādes
* 4 olu dzeltenumi
* 100 g pūdercukura
citronu krēmam:
* 2 citronu sula
* 4 olu dzeltenumi
* 120 g cukura
* 1 ēdamkarote kartupeļu vai kukurūzas cietes
* 50 g sviesta
Gatavošana:
Kēksa pagatavošanai lielā bļodā ieber “Dobeles dzirnavnieka” sauso mājas kēksa maisījumu, kurā iemaisa eļļu un ūdeni. Sastāvdaļas samaisa, līdz mīkla ir viendabīgā konsistencē, un atstāj uz 10 minūtēm.
Mīklu ielej ietaukotā veidnē (izmanto lielu veidni, lai biskvīts izceptos plāns) un cep 180° C sakarsētā cepeškrāsnī 25 — 35 min., līdz, iedurot kociņu, nav redzama neizcepta mīkla. Ļauj kēksam atdzist līdz istabas temperatūrai.
Gatavo citronu krēmu. Katliņā liek olu dzeltenumus, citronu sulu, cukuru un cieti. Visu sajauc un liek uz plīts. Maisot karsē, līdz krēms sabiezē un uzmet pirmo burbuli. Pārlej bļodiņā, pārklāj ar pārtikas plēvi, lai tā pieskaras krēma vir­smai, ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai, liek ledusskapī.
Gatavo maskarpones siera krēmu. Lielā bļodā iesit olu dzeltenumus un ber cukuru. Bļodu liek virs katliņa, kurā vārās ūdens, un, kuļot ar putojamo slotiņu, karsē, līdz cukurs izšķīdis un masa kļuvusi gaisīgāka.
Masu turpina putot ar mikseri, līdz tā apjomā dubultojusies, tad atdzesē līdz istabas temperatūrai (aptuveni 5 minūtes). Pievieno ūdens peldē izkausētu balto šokolādi un maskarpones sieru. Saputo, līdz iegūts viendabīgas konsistences krēms.
Gatavo kārtojumu. No atdzisušā biskvīta izgriež apaļus diskus, kuri ietilpst glāzītē. Kārtojumu var likt, kādā secībā vēlas, bet vislabāk tas garšos ar 2 biskvīta kārtām, 2 aveņu kārtām, 1 citrona kārtu un 2 vai 3 krēma kārtam. Uzglabā ledusskapī.
Kēkss ar apslēpto sirsniņu un apelsīnu glazūru
Sastāvdaļas kēksam:
  * 2 iesaiņojumi “Dobeles dzirnavnieka” mājas kēksa maisījuma
  * 220 g augu eļļas, papildu eļļa formas ietaukošanai
  * 300 ml ūdens
  * rozā vai sarkana pārtikas krāsviela
apelsīnu glazūrai:
* ½ apelsīna sula
* 150 g pūdercukura
Gatavošana:
Kēksa pagatavošanai lielā bļodā ieber vienu iesaiņojumu “Dobeles dzirnavnieka” sausā maisījuma, kurā iemaisa 110 g eļļas, 150 ml ūdens un pārtikas krāsvielu, lai iegūtu pēc iespējas košāku rozā vai sarkanu krāsu. Sastāvdaļas samaisa, līdz mīkla ir viendabīgā konsistencē, un atstāj uz 10 minūtēm.
Rozā mīklu ielej ietaukotā kēksa formā un cep 180°C sakarsētā cepeškrāsnī 40 min., līdz, iedurot kociņu, tas neapķep ar mīklu. Ļauj kēksam atdzist līdz istabas temperatūrai.
Vēlreiz pagatavo kēksa mīklu no otra mājas kēksa maisījuma iesaiņojuma kā 1. solī, taču bez krāsvielas.
Kamēr mīkla atpūšas, rozā kēksu sagriež aptuveni 10 šķēlēs, un no katras šķēles, izmantojot cepumu formiņu, izgriež sirsniņu. Tās sarindo vienu aiz otras, lai iegūtu garu sirsniņu rindu (rozā kēksa atgriezumus var izmantot, lai pagatavotu, piemēram, “cake pops”).
Apmēram 1/6 kēksa mīklas ielej tajā pašā formā, kurā cepās rozā biskvīts (tīrā formā ieklāj cepamo papīru, ietauko formas maliņas), un cep 180°C 6—8min. Uz mirkli kēksa veidni izņem no cepeškrāsns, uzmanīgi centrā ievieto izveidoto sirsniņu rindu un pārlej ar atlikušo mīklu. Kēksu liek atpakaļ krāsnī un turpina cept vēl 25—30 min., līdz, iedurot kociņu, tas neapķep ar mīklu. Atdzesē līdz istabas temperatūrai.
Pagatavo glazūru. Apelsīna sulu sajauc ar pūdercukuru, līdz iegūta biezas konsistences glazūra. Ja tā ir par biezu, pievieno vēl sulu. Ja pārāk šķidra, pievieno vēl pūdercukuru. Lai iegūtu intensīvāku glazūras krāsu, tai var pievienot pārtikas krāsvielu.
Atdzisušo kēksu pārlej ar glazūru un pirms pasniegšanas ļauj nedaudz sastingt.  ◆

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.