Ingvers ir viena no vissenākajām garšvielām.
Ingvers ir viena no vissenākajām garšvielām. Tās nosaukums nāk no sanskrita valodas un nozīmē “ragu sakne”. Ingveram ir atspirdzinoša, saldi asa garša.
Tas sasildoši iedarbojas uz visu ķermeni, uzlabo gremošanas orgānu darbību (veicina ēstgribu, produktu sagremošanu un novērš sliktu dūšu un jūras slimības simptomus), iedarbojas antibakteriāli pret saaukstēšanās slimībām. Šī ir viena no retajām garšvielām, ko var pievienot gandrīz vai visiem ēdieniem — gan sāļajiem, gan saldajiem.
Sakni lieto svaigā un žāvētā veidā (sagrieztu un saberztu pulverī). No tās gatavo sīrupu un biezeni, izspiež arī sulu. Šķēlēs sagrieztu, to var ieskābēt saldā cukura sīrupā un pēc tam apviļā cukurā. Katrā no šiem veidiem ingveram ir atšķirīga garša. Ja receptē minēts svaigais ingvers, tad sausais maltais nederēs.
Kā nopirkt labu ingveru?
Laba ingvera sakni ir apaļīga, gaļīga un gluda. Svaigai ir atspirdzinoša, mazliet citrusaugus atgādinoša smarža un garša, kas lieliski atsvaidzina un uzmundrina. Sakrunkojusies sakne vairs nav svaiga.
Kā vērtīgo sakni izmanto?
Pirms lietošanas sakni ar asu nazīti ļoti plāni nomizo. Tad to var rīvēt uz smalkas rīves, sīki sagriezt ar nazi vai izspiest caur ķiploku spiedi.
Pārējo saknes daļu, ietītu polielitēna maisiņā vai pārtikas plēvē, ilgstoši var uzglabāt ledusskapī.
Svaigo sagriezto ingveru var pievienot jebkuriem dārzeņu salātiem, gandrīz pie visām zupām, otrajiem ēdieniem, mērcēm, dārzeņu sautējumiem, kā arī izmantot gaļas un zivju marinādēs.
Sulu, sīrupu un karamelizēto sakni izmanto kūku cepšanai, pievieno ievārījumiem, putukrējumam, saldējumam un augļu salātiem.
Sausais, maltais ingvers ir koncentrētāks (1 tējkarote sausā ingvera atbilst 1 ēdamkarotei sarīvēta svaigā). Tomēr tas nevar aizstāt svaigo, jo sausajam ir pavisam cits aromāts un garša. Tas ir asāks. Tāpēc, ja ēdienu gatavo bērniem, labāk izmantot svaigo ingveru. Ēdiens būs aromātiskāks un ne tik kodīgs.
(“Praktiskais Latvietis”)