Aizkraukles Profesionālā vidusskola ir viena no 18 skolām Latvijā, kurā var apgūt pavāra profesiju. Skolas direktora vietniece praktisko mācību un audzināšanas darbā Velta Narkevičina stāsta, ka šajā mācību gadā skolā nokomplektēti visi četri kursi, kuros mācās ap 40 jauniešu.
Pagājušajā nedēļā skolu absolvēja un diplomus saņēma 12 pavāri. Skolotāja gan nenoliedz, ka pēc skolas beigšanas par pavāriem dzīvē kļūst retais. Ir vairāki apstākļi, kas to ietekmē. Pirmkārt, skaitliski vairāk par pavāriem mācās meitenes — kursā vairāk nekā 80% ir meiteņu. Kā mācoties jebkuru profesiju, jaunietes nereti kļūst par māmiņām. Līdz ar to vismaz divus gadus viņas ir ārpus darba tirgus un nozares kopumā. No šogad skolu absolvējušajām četras ir māmiņas, un ģimenes dzīve viņām būs pirmajā vietā.
Skola ik gadu, rudenī, veic absolventu aptauju, un tā uzrāda citus rezultātus — aptuveni 40% strādā vai turpina apgūt zināšanas ēdināšanas jomā. Tiesa, aptaujās nenorāda, kādā profesijā strādā, kādu amatu pilda, jo aptaujas jautājums ir: vai strādā savā nozarē?
Darbā orientētas mācības jaunieši sāk no otrā kursa un vasarā cenšas iekārtoties darbā ēdināšanas uzņēmumos. Sākumā viņi var būt priecīgi, ka vispār saņem atalgojumu, jo svarīgi uzkrāt pieredzi. Zināms, ka jaunieši pēc pavāru kursa strādā pārstrādes uzņēmumos, savos individuālajos vai ģimenes uzņēmumos, piemēram, gatavojot piena produktus. ◆
Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.