Pupiņās ir daudz olbaltumvielu (22,3 procenti), kas pēc sastāva ir tuvas olbaltumvielām, kuras satur gaļa un kuras organisms viegli pārstrādā.
Pupiņās ir daudz olbaltumvielu (22,3 procenti), kas pēc sastāva ir tuvas olbaltumvielām, kuras satur gaļa un kuras organisms viegli pārstrādā. Pupiņās ir ogļhidrāti, minerālsāļi, galvenokārt kālija un fosfora sāļi, tiamīns (vitamīns B1), pantotenskābe (B3), nikotīnskābe (PP), piridoksīns (B6). C vitamīnu satur vienīgi pupiņu pākstis.
Pupiņas pievieno zupai, sautē, cep, marinē, pākstis vāra. Vārītas pupiņas ir teicama piedeva dažādiem salātiem. No pākšu pupiņām gatavo konservus, kā arī saldē.
Pupiņu ēdienus gatavo ar speķi, iekšu taukiem, sviestu vai eļļu. Salātus ieteicams gatavot ar eļļu.
Pupiņas ar sviestu un sīpoliem
Pupiņas nomazgā un iemērc aukstā ūdenī. Pēc 3—4 stundām ūdeni nolej, uzlej jaunu un liek vārīties, pēc vajadzības vēl pievienojot ūdeni. Pēc tam gatavās pupiņas nokāš sietā, pievieno sviestā ceptus sīpolus un visu samaisa.
Uz vienu glāzi pupiņu — viens sīpols, ēdamkarote sviesta, sāls pēc garšas.