Četras Aizkraukles Profesionālās vidusskolas audzēknes, kuras apgūst ēdināšanas pakalpojumu speciālista arodu, mēnesi strādāja Itālijā, bet topošie būvizstrādājumu galdnieki — Lietuvā. Šāda iespēja rasta saistītā ar Erasmus+ projektu, un no prakses jaunieši atgriezušies ar spilgtiem iespaidiem.
Aizkraukles Profesionālā vidusskola iesaistījusies Erasmus+ projektā, saistībā ar kuru trešo un ceturto kursu audzēkņiem ir iespēja gūt darba pieredzi ārzemēs. Nupat no prakses vietas Itālijā atgriezušās četras topošās ēdināšanas pakalpojumu speciālistes — Monta Āboliņa, Karīna Čeriņa, Santa Aizporiete un Olga Tataurova. Lietuvā divas nedēļas strādāja būvizstrādājumu galdnieka aroda mācekļi Rolands Ralfs Tērauds, Rolands Brics, Dāvis Rēzis un Markuss Krilkovs.
Savukārt novembrī Aizkraukles Profesionālajā vidusskolā trīs nedēļas viesojās un vietējos uzņēmumos strādāja trīs jaunieši no Lietuvas, kuri apgūst automehāniķa arodu. Viņiem ļoti patika Aizkrauklē, un viņi bija apmierināti ar prakses vietu.
Projekta koordinatore Inita Šale stāsta, ka skolas sadarbības partneri līdz šim bijuši Vācijā un Portugālē, bet šogad pirmo reizi aizkraukliešu partneri ir Itālijā un Lietuvā — Kauņas profesionālā skola. Ik gadu paplašinās ne vien mērogs, bet palielinās arī to audzēkņu skaits, kuriem tiek dota iespēja gūt pirmo darba pieredzi ārzemēs. To var izmantot tikai četrgadīgo grupu audzēkņi, kuri skolā iegūst vidējo profesionālo izglītību.
Inita Šale atzīst, ka jaunieši ir ieinteresēti un labprāt piesakās praksei ārvalstīs. Tā viņiem ir laba iespēja gūt pieredzi, turklāt praktikantiem savas finanses nav jāiegulda — tiek nodrošinātas gan aviobiļetes, gan dzīvesvieta, un jaunieši saņem arī dienasnaudu. “Vajadzīga tikai vēlme un motivācija, kāpēc viņiem to vajag. Visi no prakses atgriežas priecīgi, un arī man par viņiem ir prieks,” piebilst projekta koordinatore.
Jaunietes, kuras praksē strādāja ēdināšanas uzņēmumos Rimini, Itālijā, atzīst: vērtīgākais ieguvums ir iegūtā pieredze. “Latvijā mums nav iespēju gatavot tik eksotiskas jūras veltes, kādas gatavojām Itālijā,” saka Monta Āboliņa. “Rimini ir īsta jūras velšu paradīze.” Viņa pērn strādāja praksē Vācijā un atklāj, ka šoreiz uz Itāliju jau devusies ar lielāku pārliecību un prieku.
Kāda ir itāļu ēdienkarte? “Ēdiena ziņā viņi nav izvēlīgi, ļoti daudz ēd makaronus. Dažādu veidu pasta un jūras veltes — tas ir tas, ko viņi ēd katru dienu,” stāsta Monta. “Mēs zivis ēdām maz, bet makaroni mums garšoja, jo Itālijā tie ir daudz gardāki nekā pie mums.”
“Šis bija mans pirmais tālākais brauciens un pirmais lidojums, un tas vien jau bija pārdzīvojums,” saka Karīna Čeriņa. “Tik daudz vēžveidīgo un zivju, tik daudz krāsainu makaronu gatavoju pirmo reizi. Tur bija arī ļoti daudz asu ēdienu un, protams, siers.”
“Šajā praksē daudz iemācījāmies,” bilst Santa Aizporiete. “Tur bija ļoti garšīgi un sulīgi augļi, tie garšo citādāk nekā Latvijā.” Jaunietes atzīst, ka Itālija ir skaista zeme, un gribētu tur atgriezties vēlreiz.
Meitenes cer, ka ārzemēs gūtā prakse noderēs, lai pēc skolas beigšanas atrastu darbu Latvijā. Viņas ļoti vēlētos strādāt savā specialitātē.
“Prakse Lietuvā man bija laba pieredze, kas dos iespēju mūsdienu tirgū atrast labāku darbu,” saka Rolands Ralfs Tērauds. Viņš pērn strādāja arī praksē Vācijā. “Iemācījos daudz ko tādu, ko nebiju darījis līdz šim, piemēram, gatavot finiera durvis, darboties ar CNC darbagaldu.”
Puisis bilst, ka viņam galdnieka arods ļoti patīk, un viņš uzskata: šīs profesijas pārstāvis arī Latvijā var atrast labi atalgotu darbu. Rolands Ralfs piebilst, ka abās valstīs bija interesanti strādāt, bet kur gan var būt labāk nekā mājās.
Arī nākamajā mācību pusgadā vairāki Aizkraukles Profesionālās vidusskolas audzēkņi dosies uz prakses vietām citās valstīs. Janvārī četri topošie ēdināšanas pakalpojumu servisa speciālisti, divi automehāniķi un divi būvizstrādājumu galdnieki iegūs darba pieredzi Vācijā. Savukārt martā astoņi jaunieši dosies uz prakses vietu Portugālē, kur viņiem būs iespēja strādāt mēnesi. ◆