Aizkraukles Profesionālajā vidusskolā notika “Siera kluba” organizētā “Meistara diena” jaunajiem pavāriem, kurā piedalījās vairāk nekā 100 topošo speciālistu. Jaunieši dienas pirmajā pusē noskatījās dokumentālo filmu “Mūžīgais piens”, piedalījās vietējo uzņēmēju vadītajās lekcijās, kā arī dažādu šķirņu sieru un siera uzkodu degustācijā.
Pasākuma iniciatore, “Siera kluba” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova stāsta, ka Aizkraukles Profesionālajā vidusskolā “Siera klubs” viesojās pirms pieciem gadiem, taču Latvijā līdzīgus seminārus un pasākumus sadarbībā ar profesionālajām vidusskolām un tehnikumiem, kuros mācās topošie pavāri, organizē jau apmēram 15 gadu: “Mēs to varam atļauties, jo mūs finansiāli atbalsta gan Zemkopības ministrija, gan vietējie piena pārstrādes uzņēmumi ar produktiem, kas šodien ir dārgi. Priecājos, ka šādos pasākumos izdodas uz reģioniem aizvest arī augstas klases profesionālus pavārus, šoreiz uz Aizkraukli atbrauca pavārs Nauris Salenieks, kurš pats ir no Lubānas, veiksmīgi apguvis pavāra profesiju un nu mērķtiecīgi veido karjeru.”
Nauris Salenieks ar jauniešiem dalījās savā veiksmes stāstā par izvēlēto profesiju un karjeru, gan kopā darbojās skolas virtuvē un gatavoja vairākus ēdienus — piena klimpu zupu ar burkāniem un kanēli, zandartu ar grūbām, zemeņu saldo un citus.
Vanda Davidanova teic, ka kādreiz uz visām Latvijas pusēm veda lektorus no Rīgas, bet tagad cenšas atrast vietējos uzņēmējus, un izrādās, ka jaunieši viņus nepazīst! Šoreiz savā pieredzē, profesijas izvēlē, uzņēmuma veiksmē, radot produktus, ar Aizkraukles Profesionālās vidusskolas audzēkņiem dalījās Latvijas Biškopības biedrības Aizkraukles nodaļas vadītāja biškope Gunta Otto, koknesietis Ģirts Ločmelis — ar sava uzņēmuma “Oga Powder” veiksmes stāstu, radot ogu pulveri, kas ir lieliska piedeva arī siera un biezpiena ēdieniem, zemnieku saimniecības “Vecsiljāņi” siera meistare Ieva Midega ar saviem sieriem un stāstu par siera tapšanas procesu.
“Sieri mūsdienās ir dažādās formās, krāsās un garšās — tas ir produkts, kas labi sader ar jebkuru citu produktu. Kad “Siera klubs” 2002. gadā sāka darboties, lielākoties izmantojām tulkotās receptes, nezinājām, kas ir siera zupas, jo tradicionāli sieru lielākoties ēdām tikai uz maizes. Tad, kad sākām strādāt paši, radījām savas receptes, mēģinot tajās iekļaut sieru, vienmēr jautāju pavāriem: vai varētu? Kopš dibināšanas “Siera klubs” ir izdevis septiņas grāmatas ar receptēm, četras no tām ir ar mūsu pavāru oriģinālām receptēm. Domāju, tas ir ļoti labi! 2002. gadā siera patēriņš uz vienu cilvēku bija 4,1 kilograms, tagad kopā ar biezpienu — 19,4 kilogrami. Uzrāviens ir liels!” stāsta Vanda Davidanova. ◆
