Milānas Farmakoloģiskās izpētes institūta (Itālija) speciālisti noskaidrojuši, ka regulāra itāļu picu ēšana var samazināt risku saslimt ar noteiktiem vēža veidiem.
Milānas Farmakoloģiskās izpētes institūta (Itālija) speciālisti noskaidrojuši, ka regulāra itāļu picu ēšana var samazināt risku saslimt ar noteiktiem vēža veidiem.
Zinātnieki analizējuši 1991.—2000. gada datus par vairāk nekā 3000 vēža pacientiem, kuriem slimība bija skārusi gremošanas traktu (kuņģi, resno zarnu u. c.). Salīdzinājumam pētījumā iekļauts arī ap 5000 cilvēku, kuriem vēzis nav konstatēts. Dalībnieki aptaujāti par dzīvesveida ieražām. Tos, kuri ēd picu vismaz reizi nedēļā, uzskata par regulāriem tās ēdājiem, kuri ēd trīsreiz mēnesī — par gadījuma ēdājiem. Saskaņā ar “International Journal of Cancer” publicētajiem rezultātiem: regulāriem picu ēdājiem risks saslimt ar mutes vēzi ir par 34%, ar kuņģa vēzi — par 59% un resnās zarnas vēzi — par 26% mazāks nekā tiem, kuri picu neēd. Turklāt, jo biežāk picu ēd, jo vairāk sarūk risks saslimt ar šiem vēža veidiem. Šo itāļu picu labvēlīgo ietekmi var saistīt ar sastāvā iekļautajiem tomātiem — tajos esošais likopēns ir spēcīgs antioksidants. Zinātnieki gan uzsver, ka ne jau tikai picu ēšana ir tā, kas pasargās no saslimšanas ar vēzi. Nesasaldēta mājās gatavota pica ir tikai viena no veselīgās itāļu (Vidusjūras reģiona) diētas sastāvdaļām.
(“Veselība”)