Svinot rudeni un Starptautisko pastas dienu, ko gardēži visā pasaulē atzīmēja 25. oktobrī, “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar vegāno ēdienu autori Laini Rūdolfu sagatavojis vairākas lieliskas pastas receptes. Vienu no tām piedāvājam mūsu lasītājiem. Cerams, to novērtēs ne tikai vegānā dzīvesveida piekritēji — tā palīdzēs ienest jaunas krāsas un garšas arī visēdāju virtuvēs.
Puķkāposta Alfredo pasta ar turku
zirņiem
Sastāvdaļas (divām porcijām)
140 g “Dobeles dzirnavnieka” pastas “Penne rigate”
Mērcei:
1/2 (300 g) puķkāposta galviņas
1 (250 ml) glāze augu piena (mandeļu, auzu vai cita)
2 ķiploku daiviņas
1/2 tējkarotes sāls
šķipsna melno piparu
2 tējkarotes citrona sulas
olīveļļa cepšanai
Kraukšķīgajiem turku zirņiem:
1/2 glāze (90g) konservētu turku zirņu
1/2 ēdamkarotes eļļas
šķipsna sāls
šķipsna piparu
1 tējk. kaltētu diļļu
Pagatavošana
Turku zirņus rūpīgi noskalo un nosusina dvielī. Nelielā bļodā tos samaisa ar eļļu, sāli un pipariem. Izkārto uz cepamās pannas, lai zirņi nepārklājas, un cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 20 — 25 minūtes, līdz zirņi kļūst zeltaini brūni. Kad gatavi, tos izņem no cepeškrāsns, pievieno kaltētas dilles un ļauj atdzist.
Nelielu katlu uzsilda uz vidējas uguns, ielej nedaudz eļļas. Dažas minūtes cep sakapātus ķiplokus, tad pievieno glāzi augu piena, sāli, piparus un nelielos gabaliņos sagrieztu puķkāpostu. Uzliek katliņam vāku un puķkāpostu sautē aptuveni 10 minūšu, līdz tas kļuvis mīksts. Kad puķkāposts gatavs, pievieno citrona sulu. Ja ir rokas blenderis, mērci var blendēt katliņā, taču var arī pārliet katla saturu stacionārajā blenderī. Blendē mērci, līdz tā kļuvusi krēmīga un vienmērīga.
Atsevišķā katliņā pagatavo pastu atbilstoši norādījumiem uz iepakojuma. Iemaisa krēmīgo mērci gatavajā pastā. Pasniedzot pārkaisa ar kraukšķīgajiem turku zirņiem. ◆