Ceturtdiena, 25. decembris
Ādams, Ieva
weather-icon
+0° C, vējš 1.34 m/s, R-ZR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Pagalms tinas siltas maizes smaržas mākonī

Pilskalnes pagasta „Putniņos” saimnieko Valija Garole. Parasti divas reizes nedēļā viņa cep svaigu rudzu maizi.

Pilskalnes pagasta „Putniņos” saimnieko Valija Garole. Parasti divas reizes nedēļā viņa cep svaigu rudzu maizi. Vien pašlaik, kad jaunās ražas graudi vēl briest vārpās, krāsns mute ir auksta un maizi viņa pērk veikalā.
Iemāca māte
–– Maizi man iemācīja cept māte, –– saka Garoles kundze. –– Krāsns maizes cepšanai bija apvienota ar plīti un bija ļoti zemu jāliecas, lai klaipiņus iešautu krāsnī. Kādu laiku mitu dzīvoklī, bet pa to laiku plīti pārmūrēja. Kad atgriezos „Putniņos”, maizes sagādāšana radīja lielas problēmas. Ēka ir tālu no lielceļa. Ziemā nelielo ceļu, kurš līkumo starp krūmiem, aizputina, un pa to nav iespējams pārvietoties. Arī autoveikals te neiebrauc, tāpēc nolēmām paši audzēt rudzus un cept maizi.
Cepeškrāsnī nevar
Sākumā mēģināju maizi cept čuguna cepeškrāsnī, taču tas bija pārāk sarežģīti, jo nevarēja uzturēt nepieciešamo temperatūru. Tad neretietis Guntis Štālis mums uzmūrēja jaunu maizes krāsni. Kaut tā ir neliela un vienlaikus var izcept tikai trīs klaipiņus, darbojas nevainojami. Maizīte labi izcep un vienmēr izdodas ļoti garšīga. Maizi parasti cepu divas reizes nedēļā, jo ēdāju ir daudz, ar trijiem klaipiņiem nedēļai nepietiek.
Arī labību hektāra platībā audzējam paši, jo veikalā rudzu miltus nepārdod. Tad būtu jābrauc uz kādām bāzēm vai lielām dzirnavām, bet tas nav tik izdevīgi. Miltus maļam mājas dzirnavās. Ar vienu reizi gan nepietiek, jo malums ir samērā rupjš, tāpēc jāmaļ vismaz divas reizes.
Ieraugs no kartupeļa
Mīklas pagatavošanai izmantoju ieraugu, ko no iepriekšējās cepšanas glabāju miltos. Ja maizīte nav cepta ilgāku laiku, ieraugs jāgatavo no jauna. Vārītu kartupeli sajauc ar gabaliņu labas plaucētas maizes, pieber nedaudz miltu un cukura. Masa pēc kāda laika siltumā sāk rūgt, un to var pievienot maizes cepšanai domātajai mīklai.
Parasti pusi no miltu daudzuma plaucē ar karstu ūdeni, kad tas nedaudz atdzisis, pievieno ieraugu un ļauj uzrūgt. Kad mīkla 12 stundu rūgusi, tai pievieno sāli, ķimenes, pārējo daļu miltu, cukuru un labi samīca.
Izkurina krāsni, izrauš ogles, priekšā atstājot nelielu kaudzīti ogļu, tad uz lizes veido klaipiņus un šauj krāsnī. Pēc divām stundām maize gatava. To izvelk no krāsns, garoziņu nedaudz samitrina, pārklāj ar drāniņu un ļauj atdzist.
Kamēr cepu maizi, pagalmā izplatās jauks svaigas maizes un ķimeņu aromāts, kas rosina apetīti. Katrs, kurš ienāk šajā laikā pagalmā, tūlīt zina, kas notiek mājā.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.