Trešdiena, 24. decembris
Ādams, Ieva
weather-icon
+-3° C, vējš 0.89 m/s, R vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Oranžais varonis — burkāns

Ikviens zina, ka burkāns ir superdārzenis, kurā ir daudz vitamīnu un vērtīgu uzturvielu, pat ja nezinām, kādas konkrēti. Turklāt tas ir garšīgs. It īpaši tikko no dobes izrauts un turpat ar pieneņu lapām noslaucīts vai sagriezts standziņās un pasniegts ar krējuma mērcīti. Burkāns tiek uzskatīts par vienu no pilnvērtīgākajiem rudens dārzeņiem, kas ziemas laikā piedāvā vasarā uzkrātos vitamīnus. Tā sastāvā ir daudz šķiedrvielu, nedaudz olbaltumvielu, B, C, E, K vitamīns, beta karotīns, minerālvielas ‒ kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs, fosfors, nātrijs, hlors, jods, folijskābe, cukurs, kā arī aminoskābes. Burkānos esošie mikroelementi ir praktiski neaizstājami sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Savukārt antioksidanti palīdz samazināt ļaundabīgo audzēju risku, normalizēt aknu, aizkuņģa dziedzera, nieru, vairogdziedzera darbību, redzi, kā arī cīnīties pret vīrusiem.

Kā supervaronim pienākas — burkāns arī virtuvē spēj visu — iederēties saldajos, sāļajos un uzkodu ēdienos.

Burkānu kūka ar siera glazūru
(izmantoju 26 cm diametrā kūkas formu)
Sastāvdaļas:
500 g burkānu
125 ml olīveļļas
4 olas
180 g cukura
250 g miltu
3 tējkarotes cepamā pulvera
2 tējkarotes kanēļa
Siera glazūrai:
100 g sviesta vai cepamā margarīna
100 g kausētā siera “Dzintars”
4 ēdamk. pūdercukura (var aizstāt ar 2 ēdamk. cukura)
valrieksti — dekorēšanai (pēc izvēles)

Pagatavošana
Bļodā sarīvē burkānus un pievieno olīveļļu, samaisa. Olas sakuļ kopā ar cukuru. Sajauc sausās sastāvdaļas — miltus, cepamo pulveri un kanēli.Visu kārtīgi izmaisa (ja vēlas, var pievienot kaltētas dzērvenes vai rozīnes), liek cepeškrāsnī cepties 180 grādos ~30 minūtes.  Kad kūka gatava, atstāj dzesēties un gatavo siera glazūru. Katliņā saliek visas sastāvdaļas un sakausē, līdz izveidojas vienmērīga masa. Ik pa laikam maisot, ļauj tai atdzist un kļūt nedaudz biezākai, lai, glazējot kūku, nenotek. Kad padzisusi, lej uz kūkas un dekorē ar valriekstiem.

Burkānu humoss
Sastāvdaļas:
bundža (400 ml) turku zirņu
400 g burkānu
citrons
ķiploka galviņa
(~6—8 daiviņas)
1‒1,5 tējkarotes kumīna
(indiešu ķimenes) (pēc izvēles)
sāls, pipari
60 ml olīveļļas
Pagatavošana
Uz pannas liek nomizotus, sagrieztus burkānus un ķiplokus, nedaudz pievieno olīveļļu un sāli un cep 180 grādos, līdz burkāni mīksti. Atdzesē līdz istabas temperatūrai un kopā ar nokāstiem turku zirņiem, kumīnu, sāli, pipariem un olīveļļu sablendē līdz viendabīgai konsistencei.

Burkānu biezzupa
Sastāvdaļas:
650 g burkānu
2 kartupeļi
1 sīpols
4 daiviņas ķiploka
200 ml saldā krējuma
sāls, pipari un citas garšvielas pēc izvēles (1 tējkarote karija, 1/4— 1/2 tējkarote Kajenas piparu, 1 tējkarote ingvera pulvera un 1 tējkarote sinepju sēklu)
sviests un eļļa cepšanai

Pagatavošana:
Zupas katlā sviestā, kuram pievieno nedaudz eļļas (lai izvairītos no sviesta piedegšanas), liek cepties nomizotus un sagrieztus sīpolus un ķiplokus kopā ar izvēlētajām garš­vielām. Kad garšaugi un garšvielas apcepušies, ber klāt nomizotus un sagrieztus dārzeņus — burkānus un kartupeļus. Kādu brīdi apcep arī tos un pielej ūdeni tik daudz, lai mazliet nosedz dārzeņus (ja patīk plānākas biezzupas, tad ūdeni pievieno vairāk). Vāra, līdz dārzeņi mīksti. Zupas masu sablendē, pievieno saldo krējumu un, ja nepieciešams, papildina ar garšvielām. Pasniedz ar pistācijām, grauzdiņiem u. tml. ◆


Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.