Skrīverietis Voldemārs Dzerkalis vīnu raudzē jau gandrīz 40 gadu. Viņam izdodas ļoti garšīgs jāņogu vīns.
Skrīverietis Voldemārs Dzerkalis vīnu raudzē jau gandrīz 40 gadu. Viņam izdodas ļoti garšīgs jāņogu vīns. Šogad viņa dārzā ienākusies bagātīga vīnogu raža, tāpēc nolēmis pamēģināt raudzēt vīnu no paša audzētajām vīnogām.
Iemāca tēvs
–– Pirmo reizi pats vīnu pamēģināju brūvēt 1965. gadā, –– stāsta Voldemārs Dzerkalis. –– Tolaik dzīvojām Rīgas rajona Ropažu pagastā. Tēvam bija māja ar lielu dārzu, kurā auga ļoti daudz jāņogu krūmu. Tēvs mācēja no šīm ogām pagatavot brīnišķīgu vīnu. Kad pārnācu no dienesta, arī es iemācījos to gatavot.
Aronijas krāsai
Dzerkaļa kungs izmēģinājis gatavot vīnu arī no ķiršiem un āboliem, taču tik un tā par vislabāko atzinis tieši jāņogu vīnu, kuru gatavo jau daudzus gadu desmitus.
–– Tīram ābolu vīnam nav skaistas krāsas, tāpēc tam jāpievieno nedaudz aroniju sulas, kas dod skaistu sarkanu krāsu un nedaudz maina garšu, –– saka Voldemārs Dzerkalis. –– Gatavojot ābolu vīnu, jāuzmanās ar cukuru. Jo saldāki āboli, jo mazāk vajag cukura. Ar jāņogām ir citādi. To sula vienmēr ir vienādi stipra, un arī saldums daudz nemainās.
Galvenais noslēpums –– ūdens
Voldemārs Dzerkalis uzskata, ka galvenā laba vīna pagatavošanā ir ūdens kvalitāte.
–– Tas ir pats galvenais, jo ogas vienmēr būs labas, –– apgalvo Dzerkaļa kungs. –– Vīna raudzēšanai neder krāna ūdens, tam parasti ir dažādas piegaršas, tas ir ļoti ciets. Tēva mājās bija ļoti laba aka ar garšīgu ūdeni. Arī manās mājās Skrīveros ūdens akā ir ļoti tīrs. To izmanto arī kaimiņi, kuru akā ūdens nav tik labs. Noteikti ļoti labs vīns izdotos, ja izmantotu avota ūdeni.
Vīna recepte ir ļoti vienkārša. Jāņogu sulu atšķaida ar ūdeni, litram sulas piejaucot trīs litrus ūdens. Uz trīsdesmit litriem šādi atšķaidītas sulas vajag 10 kilogramu cukura. Sākumā pievieno piecus, jāraugās, lai cukurs pilnībā izkustu. Citādi tas nosēdīsies raudzējamā trauka apakšā, un nekas neiznāks. Cukuru vieglāk izkausēt, ja to nedaudz pakarsē nelielā daudzumā sulas. Kad vīns pirmo reizi norūdzis, pievieno otru daļu cukura un raudzē vēlreiz. Tikai pēc tam vīns ir pilnībā gatavs, un to var pildīt pudelēs. Vienmēr jāizmanto ļoti tīri trauki, lai vīns neiegūtu nevēlamu piegaršu.
Trauku nepieliet pilnu
Raudzējot vīnu, Dzerkaļa kungs neizmanto vīna raugu, jo viņš sulu neatdala no biezumiem. Vienīgi, piepildot raudzēšanai paredzēto trauku, jāatstāj vairāk vietas. Raudzēšanas procesā izdalās liels daudzums ogļskābās gāzes, līdz ar to paaugstinās šķidruma līmenis traukā.
–– Reiz stikla balonu biju pielējis pārāk pilnu, –– stāsta Voldemārs Dzerkalis. –– Gāzes spiediens izstūma aizbāzni, un trauka saturs sāka tecēt uz grīdas. Labi, ka laikus pamanīju un to novērsu. Ļoti svarīgi, lai trauks, kurā vīns rūgst, būtu cieši noslēgts, tāpēc aizbāzni ar caurulīti ogļskābās gāzes novadīšanai vislabāk nosmērēt ar plastilīnu. Pretējā gadījumā traukā var ieplūst gaiss, un vīns pārvērtīsies etiķī. Otrs caurulītes gals jāievieto traukā ar ūdeni.
Cukura vietā medus
Šogad Voldemāra Dzerkaļa dārzā ienākusies lieliska vīnogu raža, un viņš nolēmis pamēģināt raudzēt vīnogu vīnu.
–– Tam vajadzētu izdoties, –– viņš saka. –– Sula noteikti jāatšķaida mazāk nekā jāņogām, jo vīnogu sula nav tik stipra. Arī cukura vajag mazāk, jo tā ir ļoti salda. Esmu nolēmis veikt vēl kādu eksperimentu. Bites šogad sanesušas ļoti daudz medus, tāpēc pamēģināšu vienā traukā cukura vietā izmantot medu. Šim vīnam vajadzētu būt ar ļoti neparastu garšu.
Brīdina viesus
Rīkojot ģimenes viesības, Dzerkaļa kungs allaž liek galdā pudeli paša brūvēta vīna. Vienmēr gan brīdina viesus, ka tas ir mājās gatavots vīns, kurš ir alkoholisks dzēriens, lai arī pirmajā mirklī pēc garšas atgādina sulu. Ar tā lietošanu nevajadzētu pārāk aizrauties. Atkarībā no izmantotā cukura daudzuma un pagatavošanas paņēmiena mājās darinātajiem ogu vīniem alkohola daudzums var sasniegt pat 16 līdz 17 grādu.
Dzerkaļa kungs neliedz padomu nevienam, kurš vēlas uzzināt, kā raudzēt mājas vīnu. Ne viens vien skrīverietis pēc viņa pamācībām nu arī pats mājās gatavo garšīgu jāņogu vīnu.